Írd be, mit keresel:

Dél-mediterrán babpüré – gyors, alakbarát és filléres

Finom, egészséges, tápláló, fehérjedús és pofonegyszerű az egyiptomiak egyik leggyakoribb alapétele, a ful medames, ami egyfajta fűszeres tört bab, egyetlen hátránya, hogy nem túl csinos, cserében viszont gyors, laktató, olcsó, mindenmentes - és a világ egyik legrégebbi receptjének tartják.

Cookta - 2018.06.12.
Dél-mediterrán babpüré – gyors, alakbarát és filléres

Egyiptomban nemzeti ételnek számít, és sokak szerint az ókorig nyúlik vissza a ful, vagyis a babpüré eredete, amire bizonyíték lehet, hogy az időszámítás előtti 2000-es évekből találtak szárított babot tartalmazó edény leletet… Akárhogy is volt, mindenesetre a mai napig nagy becsben tartják, gyakran ezzel indítják a napot reggeliként, utcán, piacon is árulják, és természetesen rengeteg változata van, de az alapok azért megegyeznek. Mára már az egész dél-mediterrán régióban, sőt Közel-Keleten is elterjedt és igencsak kedvelt étel.

Az előre megfőzött babot leggyakrabban egy kis hagymával, paradicsommal, olívaolajjal összepárolják, citrommal és római köménnyel ízesítik, és magában vagy főtt, illetve tükörtojás kíséretében fogyasztják laposkenyérrel. Fantasztikusan egyszerű, fehérjedús, és ha konzerv babot használunk hottá, akkor kb. 10 perc alatt megvan. Nekünk tán furcsa lenne reggelire, de gyors ebédnek vagy villámvacsorának igazán pazar.

Ful medames – egyiptomi babpüré

Hozzávalók:

  • 1 konzerv (400 g) főtt bab
  • 1 kis fej paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis herezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt római kömény

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáreszeljük a paradicsomot is nagyobb lukú reszelőn. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, ráöntjük a hagymát paradicsomos keveréket, megszórjuk a római köménnyel, és néha megkeverve 2-3 percig pároljuk. Közben leszűrjük a babot, de a levét megtartjuk, a babot is a serpenyőbe öntjük, sózzuk, átkeverjük, összeforrósítjuk.

Egy krumplinyomóval vagy villával félig-meddig összetörjük, ha száraz, néhány kanálnyi levet adunk hozzá, amíg a számunkra kellően szaftos állagot elérjük. Meglocsoljuk a citrommal, és azon melegében tálaljuk.

Készíthetünk hozzá tükörtojást vagy főtt tojást, és ízlés szerint pirítóssal vagy pitával fogyasztjuk.

Tipp: Aki inkább krémesebben szereti, botmixerrel jobban is összeturmixolhatja, úgy mártogatósnak, szendvicskrémnek is remek!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.