Az utóbbi években egyre népszerűbbek a kicsit összetettebb fagyik, amelyek valamilyen klasszikus sütemény vagy torta jeges változataként hódítanak. Igazából nagyon is jó ötlet, mert sokkal több íz és textúra találkozik így a fagyiban, mint ennél a citromos sajttorta ihlette isteni nyalakodnivalónál is.
Mondjuk egy sima citromfagyira sem mondanánk nemet a nagy melegben, de a sajttortás változat sokkal krémesebb, lágyabb, ugyanakkor üdítően friss, ráadásul benne huncutkodnak a piskótadarabkák is… Házilag 10 perc alatt összedobható, pofonegyszerű, és bármikor előkaphatjuk a fagyasztóból akár délutáni nassként, akár ünnepi alkalomra, egy kicsit jobban felöltöztetve, némi tejszínhab és díszítés kiegészítésével.
Fagyialapként zseniálisan működik a sűrített tej és a tejszín kombója, cukor sem kell hozzá, jól felverve fagyasztva is krémes marad, és gyakorlatilag bármilyen ízesítőt adhatunk hozzá, mindent elbír a gyümölcstől a csokin át a merészebb kombinációkig, a lényeg, hogy zsírosabb és jól behűtött tejszínt használjunk, mert az verődik fel igazán habosra, könnyűre, ami a jó fagyi legfontosabb szabálya, ha fagyigép nélkül készítjük.
Citromos sajttorta fagyi
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A jól behűtött tejszínt keverőtálba öntjük, és elektromos habverővel elkezdjük felverni, majd amikor már könnyű és krémes állagú, hozzáadjuk a sűrített tejet és a szobahőmérsékletű krémsajtot, és simára keverjük. Hozzáreszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a kifacsart levüket, ezzel is elkeverjük, majd beletördeljük a piskótát, és egy spatulával összeforgatjuk. Egy lezárható műanyag dobozba tesszük, és a fagyasztóba tesszük 6-8 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára.
Tálalás előtt a 2 dl hideg tejszínt 2 csomag vaníliás cukorral lágy habbá verünk, a citromot felkarikázzuk. A fagyit kelyhekbe vagy tálkákba gombócoljuk, a vaníliás tejszínhabbal és a citromkarikákkal koronázva tálaljuk.