Írd be, mit keresel:

Zabkásából omlós keksz – átváltozás egészségesen, finoman, okosan

A zabkása az egyik legegészségesebb reggeli, ha jól készítjük, de sokan az állaga miatt nem szeretik, és a zabpelyhet inkább az omlós kekszekben kedvelik. A jó hír az, hogy a zabkása kekszként is működik, vagyis a masszát akár nyersen, akár átmelegítve, de keksznek megsütve is élvezhetjük, az utóbbi változatot pedig akár menet közben is elmajszolhatjuk, de uzsonnának, snacknek, délutáni kávé mellé sem utolsó.

Cookta Cookta - 2018.07.29.
Zabkásából omlós keksz – átváltozás egészségesen, finoman, okosan

Egészséges, egyszerű, előre elkészíthető, így ha épp nincs időnk a reggelivel pepecselni, akkor villámmegoldásnak is szuper a sült zabkása, vagyis omlós zabkeksz, amit az alaprecept kipróbálása után ízlés szerint variálhatunk. Akik nincsenek kibékülve a zabkása állagával, azoknak is ideális megoldás ez a változat, ami gyakorlatilag egy sűrű zabkása kiporciózva és megsütve, és elvihetjük magunkkal szaladós napokon, tejbe vagy tejeskávéba mártogatva is tökéletes, de uzsonnára, tízóraira is megállja a helyét egy kis friss gyümölccsel vagy joghurttal.

A keksz alapja pépesített banán, finomabb szemcséjű zabpehely, kevés sütőpor és mogyoróvaj keveréke, amit

  • némi kakaóporral ellenállhatatlanul csokissá tehetünk
  • reszelt sárgarépával és mézeskalács fűszerkeverékkel répatortásra hangolhatunk
  • maréknyi áfonyával és vaníliával a szezon frissességét is belecsempészhetjük
  • bármilyen magokkal, durvára vágott vagy őrölt csonthéjasokkal gazdagíthatjuk
  • mazsolával, aprított aszalt gyümölcsökkel is felturbózhatjuk, vagy épp csokidarabokkal, mint az alábbi receptben.

Banános-csokis zabkeksz

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb érett banán
  • 4 evőkanál mogyoróvaj vagy tahini (szezámkrém)
  • 15 dkg zabpehely
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál méz
  • 1/2 dl víz
  • 5 dkg csokoládé apróra vágva

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a banánt egy tálban villával jó krémesre összetörjük, hozzáadjuk a mogyoróvajat, a mézet, a vanília-kivonatot, a fahéjat, a sütőport és a vizet, és simára keverjük. A zabpelyhet és a csokidarabokat is hozzáadjuk, alaposan összedolgozzuk.

Sütőpapírral fedett tepsire fagyiskanállal gombócokat rakosgatunk a masszából, vizes kézzel kicsit ellapogatjuk, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 13-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd dobozba téve tároljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.