A zabkása az egyik legegészségesebb reggeli, ha jól készítjük, de sokan az állaga miatt nem szeretik, és a zabpelyhet inkább az omlós kekszekben kedvelik. A jó hír az, hogy a zabkása kekszként is működik, vagyis a masszát akár nyersen, akár átmelegítve, de keksznek megsütve is élvezhetjük, az utóbbi változatot pedig akár menet közben is elmajszolhatjuk, de uzsonnának, snacknek, délutáni kávé mellé sem utolsó.
Egészséges, egyszerű, előre elkészíthető, így ha épp nincs időnk a reggelivel pepecselni, akkor villámmegoldásnak is szuper a sült zabkása, vagyis omlós zabkeksz, amit az alaprecept kipróbálása után ízlés szerint variálhatunk. Akik nincsenek kibékülve a zabkása állagával, azoknak is ideális megoldás ez a változat, ami gyakorlatilag egy sűrű zabkása kiporciózva és megsütve, és elvihetjük magunkkal szaladós napokon, tejbe vagy tejeskávéba mártogatva is tökéletes, de uzsonnára, tízóraira is megállja a helyét egy kis friss gyümölccsel vagy joghurttal.
A keksz alapja pépesített banán, finomabb szemcséjű zabpehely, kevés sütőpor és mogyoróvaj keveréke, amit
Banános-csokis zabkeksz
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a banánt egy tálban villával jó krémesre összetörjük, hozzáadjuk a mogyoróvajat, a mézet, a vanília-kivonatot, a fahéjat, a sütőport és a vizet, és simára keverjük. A zabpelyhet és a csokidarabokat is hozzáadjuk, alaposan összedolgozzuk.
Sütőpapírral fedett tepsire fagyiskanállal gombócokat rakosgatunk a masszából, vizes kézzel kicsit ellapogatjuk, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 13-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd dobozba téve tároljuk.