A pohárkrém annyira jó műfaj, sokkal egyszerűbb, mint egy sütemény, mégis mutatós, és akár egy torta komplexitása megidézhető benne, ennél a citromos változatnál mindenképpen. Csupa krém, egyszerre lágy és friss, amit ropogós kekszmorzsa tesz tökéletessé.
Intenzíven citromos, nagyon selymes krém a lényege ennek a desszertnek, ami mascarponés-vaníliás tejszínhabbal és édes kekszmorzsával kombinálva maga a tökéletesség. Nagyon egyszerű, a citromkrém pár perc alatt elkészül, ahogy a gazdagított hab is, az összeállítás igazán gyerekjáték, a végeremény pedig tényleg lenyűgöző.
Ez a fantasztikusan finom pohárdesszert előre is elkészíthető, és ha kicsit kicsinosítjuk tálalás előtt, akkor ünnepi desszertként is megállja a helyén, így vendégvárónak is szuper, de egyszerűsége okán gyors desszertnek is ideális a magunk örömére.
Hozzávalók:
A citromkrémhez:
Valamint:
Elkészítés: A citromkrémhez a tojásokat egy kisebb lábasba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és kézi habverővel simára keverjük, hozzáadjuk az átszűrt citromlevet, az étkezési keményítőt, és ezekkel is simára keverjük. Gyenge tűzre téve, folyamatosan keverve sűrűre főzzük pár perc alatt – gyorsan megvan, de nem szabad abbahagyni a keverést, nehogy összeugorjon a tojás. A tűzről levéve azonnal hozzáadjuk a felkockázott vajat, és addig keverjük, míg teljesen felolvad, és selymes krémet kapunk. Frissentartó fóliát teszünk rá úgy, hogy a felületére rányomkodjuk, így nem bőrösödik, hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben az omlós kekszet egy zacskóba téve klopfolóval vagy sodrófával morzsásra törjük. A tejszínt és mascarponét keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel verni kezdjük. Amikor már ked keményedni, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és kemény habbá verjük.
A kekszmorzsát poharak aljába szétosztjuk, a kihűlt citromkrémet átkeverjük, majd a kekszre kanalazzuk, végül a mascarponés tejszínhabbal koronázzuk, ha csinosan szeretnénk, akkor habzsákból a tetejére nyomva. Ízlés szerint díszítjük, és azonnal tálaljuk, de pár órát a hűtőben elvan, így előre elkészíthető.