Ki ne szeretné a tócsnit, más néven lapcsánkát vagy cicegét? Gyors és olcsó vacsora, főételnek vagy köretnek is kiváló, és nem csak krumpliból készülhet. Mutatunk egy cukkinis változatot!
A cukkini rengeteg rostot és kevés kalóriát tartalmaz, a zsenge példányokat ráadásul könnyű lereszelni, így percek alatt összeállíthatjuk belőle a tócsnit. Mindenképpen érdemes a lereszelés után sózni és kicsit állni hagyni, majd jól kinyomkodni, így kevés lisztet vesz fel. Aki szeretne egészségesebb változatot készíteni, az liszt helyett használhat nyugodtan zabpehelylisztet, esetleg rizslisztet. Mivel a cukkini sokkal gyorsabban átsül, mint a krumpli, így nem szükséges sok zsiradék a sütéshez, elég néhány csepp olívaolaj vagy egy kanálka kókuszzsír, így bátran mondhatjuk egészségesnek a cukkinitócsnit.
Ha egy kis sajtot is teszünk bele, egészen puha, szaftos lesz, ráadásul a sajt fajtájával megadhatjuk a tócsnink karakterét. Trappistával is finom, de érdemes kipróbálni füstölt sajttal vagy fetával is, aki szereti a kéksajtokat, annak rokforttal vagy márványsajttal is nagyon ajánljuk. Fűszerként az alapreceptbe egy kis fokhagyma és bors került, de nagyon finom egy kis kakukkfűvel vagy provence-i fűszerkeverékkel megbolondítva is.
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, majd egy tálba lereszeljük, megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk, hogy a levét kiengedje. Közben a sajtot és a fokhagymát is lereszeljük, a petrezselymet apróra vágjuk.
A cukkinit alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot és a fokhagymát, kis borsot és a petrezselymet, majd annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjunk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, a masszából féltenyérnyi lepénykéket formázunk, vagy akár kanállal is adagolhatjuk, majd kissé lenyomkodjuk, és oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük.
Forrón tálaljuk – ha magában esszük, tejfölt kínálhatunk mellé, de köretnek is tökéletes.