A nyár slágere a sárgadinnye, melyet jól lehűtve a nagy melegben, gondolom, szívesen fogyaszt mindenki. Én már az illatát is nagyon szeretem, igaz, volt már, hogy csalódás ért, mert az illata finomabb volt, mint maga a dinnye.
A sárgadinnyéből szívesen készítek pl. krémlevest, most viszont úgy gondoltam, megpróbálom egy sütés nélküli joghurttortába belecsempészni. Bizton állíthatom, hogy jó ötlet volt, mert a hűtőből kivéve élvezettel fogyasztottuk el ez utolsó morzsáig.
Remek nyári desszert, sütni sem kell, hiszen kekszes alappal készül, a finom krém összeállítása is egyszerű. Az eredmény pedig magáért beszél!
Forrás: Kard Éva
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A kekszes alaphoz:
Elkészítés: A kekszet daráljuk le vagy morzsoljuk össze, adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele és egyenletesen lapogassuk el a vajas kekszet. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen.
A joghurtos-sárgadinnyés töltelékhez:
Elkészítés: A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, keverjük simára, és hűtsük langyosra.
Ezután a langyosra hűlt zselatint öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, és kézi habverővel keverjük alaposan össze. Apránként adjuk hozzá a keményre felvert tejszínhabot, és szintén keverjük alaposan össze, hogy szép sima krémet kapjunk.
A sárgadinnyét vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, majd vájjunk ki belőle kisebb gömböket, és tegyük félre a díszítéshez. A maradék dinnyét vágjuk fel kisebb kockákra, majd egyenletesen osszuk el a tortaformában lévő kekszes alapon.
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az előzőleg elkészített joghurtos krémet, majd tegyük be a hűtőbe pár órára vagy akár egész éjszakára, hogy teljesen megdermedjen.
Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, és ízlés szerint díszítsük tejszínhabbal és a dinnyegömbökkel, majd tálalásig tegyük vissza a hűtőbe.
Forrás: Kard Éva
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Forrás: Kard Éva