A különféle rántott és bundás ételek népszerűsége lekörözhetetlen, nem képeznek kivételt a zöldségek, így a cukkini sem. Most nem rántott, de bundás cukkini készült, nem olajban sült – amitől egyszerűbb és alakbarátabb, és parmezános a bundája – ettől pedig sokkal finomabb.
A cukkini vitathatatlanul az egyik legkalóriaszegényebb zöldség, 100 gramm csupán 16 kcal, így nem meglepő, hogy a diétázók egyik kedvence. Magas víz- és rosttartalma miatt is érdemes minél gyakrabban és változatosan fogyasztani, a benne lévő rengeteg ásványi anyagról nem is beszélve. Semleges íze jól kihasználható a legtöbb fogásban, ízlés szerint hangolható fűszerekkel vagy épp egy karakteresebb sajttal, mint amilyen például a parmezán.
A rántott cukkini persze nem diétás, ha olajban sütjük, de a sütős változat igen. Nem kell hozzá se liszt, se tojás, nem kell mellette állni az olajszagban, mégis egy ropogósra sült bundás cukkini a végeredmény, ami mártogatóssal előételnek vagy snacknek is nagyon finom, de salátával akár főétel is lehet, húsimádók köretként fogyaszthatják. Gyors és egyszerű, aki még egészségesebben szeretné, a zsemlemorzsát apróra tört zabpehelyre is cserélheti.
Hozzávalók:
A mártogatóshoz:
Elkészítés: A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és a húsát félcentis szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és alaposan összeforgatjuk.
A parmezánt lereszeljük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd a cukkinikarikákat egyesével megforgatjuk a keverékben, finoman lenyomva, hogy a morzsa rátapadjon, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 15 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
Közben a mártogatóshoz a citrom héját a görög joghurtba reszeljük, belefacsarjuk a levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sóval és borssal ízesítjük, összekeverjük.
A bundás cukkinit a mártogatóssal kínáljuk.