Ez a zabpelyhes morzsasüti igazi főnyeremény, ha valamilyen egészséges desszertre vágyunk, nincs időnk pepecselni vagy csak lusták vagyunk egy komolyabb sütinek nekiállni. Isteni finom, ráadásul mindenmentes, a szezon egy kissé mellőzött, de nagyon finom és jó árban beszerezhető alapanyágával, szilvával készül.
A szilva nyersen nem mindenkinek élvezhető maradéktalanul, mert kisebb-nagyobb csikarásokat okoz, de sütve-főzve már igazán könnyen emészthető, a lédús és zamatos gyümölcs szerencsére jó szaftosra sül – például ebben a nagyszerű desszertben is. Süteményként is tálalható, de reggelire is bátran fogyasztható, hiszen csupa egészséges alapanyag van benne, főleg gyümölcs, amit egy kis ropogós morzsa egészít ki.
Mivel a szilvához nagyon jól passzol a fahéj, a gyömbér és a mandula is, így ebbe a mindenmentes változatba mindhárom került, mennyei ízkombinációt adva így az egyszerre szaftos és ropogós kis mini gyümölcsös pitéknek. Minimális munkával ennyire finom desszert, méghozzá egészségesen – nem lehet nem szeretni!
Hozzávalók:
A morzsához:
Elkészítés: A szilvákat kimagozzuk, cikkekre vágjuk, egy tálba tesszük, meghintjük a fahéjjal, a gyömbérrel és a kukoricakeményítővel, alaposan összeforgatjuk, majd hozzáadjuk az édesítőt, és ezzel is összekeverjük. Elosztjuk 6-8 szufléformában, de süthetjük egy nagyobb pitetálban is.
A morzsához a zabpelyhet egy késes robotgépben finomra őröljük, hozzáadjuk a darált mandulát, a durvára vágott mandulát, az édesítőt és a megolvasztott kókuszzsírt, alaposan összekeverjük, majd a szilva tetejére szórjuk.
180 fokos sütőbe tesszük, és légkeverés mellett kb. 25 perc alatt megsütjük. Melegen, langyosan, hidegen is finom, kanalazhatunk a tetejére kevés (növényi) joghurtot is, ha szeretjük.