Zabkása nemcsak édesen készülhet, hanem sósan is meglepően finom, és igazi villámfogás lehet szaladós napokra, amikor gyorsan kell valami táplálót, tartalmasat és lehetőleg egészségeset készíteni. Ahogy az édes változat, úgy a sós is nagyon jól variálható - a legegyszerűbb és leggyorsabb talán tükörtojással és reszelt sajttal.
Az angolszász országok valamikori szegény ételeinek mindig bevethető étele volt a manapság egyik legmenőbb fogás, a zabkása, ami gyakran készült sós változatban is főételnek, némi feltéttel feldobva. Mivel alapvetően semleges az íze, tényleg bármi passzol hozzá, sült zöldséggel, pirított gombával, párolt spenóttal, bármilyen sajttal feldobhatjuk, de húsevőknek akár sült kolbász, virsli vagy bacon is remek és gyors feltét lehet.
Ha igazán finomat szeretnénk kihozni ebből a gyors, olcsó és egészséges fogásból, akkor a zabpelyhet érdemes egy kicsit lepirítani száraz edényben, mielőtt elkezdenénk főzni, mert sokkal ízletesebb lesz, kicsit diós aromát kap ez a fehérjegazdag és szuperegyszerű, laktató fogás.
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A zabpelyhet egy kisebb lábasba öntjük, és tűzre téve, kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével és a tejjel, hozzáadjuk a szójaszószt és kevés őrölt csilit, és kis lángon, időnként megkeverve 7-8 percig főzzük, amíg felszívja a folyadékot.
Közben egy serpenyőben felolvasztunk 1 evőkanál vajat, beleütjük a tojásokat, és ízlés szerint lágyabbra vagy keményebbre sütjük, a végén sózzuk, borsozzuk.
A zabpelyhet tányérba szedjük, megszórjuk a sajttal, el is keverhetjük, hogy megolvadjon és nyúlós legyen, majd rátesszük a rukkolát és a tojást – és kész is a 10 perces laktató fogás!