Pillekönnyű, szaftos, puha, csupán 5 alapanyaggal készül ez a fantasztikus sütemény, méghozzá liszt és zsiradék nélkül, és már sütés közben olyan illatfelhő tölti be a lakást, hogy az eszméletlen. Egyszerű, mégis különleges, garantáltan a hűvösebb hónapok kedvence lesz!
Mandarin, mandula, tojás, cukor és szódabikarbóna, csupán ennyire van szükségünk a csodához, mert ez a süti az! A mandarin szőröstül-bőröstül, pontosabban héjastul-húsostul kerül bele a tésztába, ettől mesés íze és illata lesz minden falatnak, de előtte meg kell párolni a gyümölcsöket sima vízben, hogy a héj a kesernyés ízét elveszítse, és csak az isteni citrusosság maradjon meg.
A süti puha és omlós textúráját az őrölt mandulának köszönheti, és nagyon fontos a készítékor, hogy a tojást a cukorral tényleg nagyon habosra, könnyűre, egészen fehérre verjük, mert így lesz majd tartása és könnyűsége, miután hozzáadjuk a pépesített mandarint és mandulát, de így is egyszerű az összeállítása, a végeremény pedig tényleg fantasztikus!
Hozzávalók:
Elkészítés: A mandarinokat megmossuk, 4 helyen bevágjuk, mintha meg akarnánk hámozni, majd egy kis lábasba tesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és feltesszük főni. Amint felforrt, takarékra vesszük, és 20 percet gyöngyöztetve főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni. Félbevágjuk, ha van benne mag, kikaparjuk, majd késes robotgépbe tesszük, és héjastul-húsostul egészen összepépesítjük.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és egészen habosra, fehérre verjük elektromos robotgéppel. Ezután hozzáadjuk a mandarint és a szódabikarbónát, egy spatulával összeforgatjuk, majd 2-3 részletben a darált mandulát is hozzáadjuk, és finoman, hogy minél kevésbé törjön a hab, homogén masszává összeforgatjuk.
Egy 23 centis kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és 170 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett kb. 50 perc alatt megsütjük, félidőben letakarva alufóliával, hogy nehogy túlságosan megpiruljon.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint mandulalapocskákkal vagy porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.