Egy omlós és illatos kis keksz az egyik legjobb nassolnivaló, de sokaknak diéta vagy táplálékérzékenység okán le kell mondaniuk a többnyire vajban és cukorban gazdag aprósütikről. Ez a vaj és hozzáadott cukor nélkül, rizsliszttel készülő pofonegyszerű recept nekik is – és mindenkinek – jó alternatíva lehet!
Isteni finom, 5 perc alatt összállítható, pihentetés nélkül süthető, egészséges, ráadásul az alaprecept nagyon jól variálható, fűszerezhető – ezt tudja ez az almapürével és rizsliszttel készülő omlós puhaság. Zsiradékként csak egy evőkanál tejföl van benne, az édességet az almapüré adja, de aki édesebben szereti, egy pici sztéviát vagy más édesítőt tehet bele, de amúgy nem hiányzik belőle, főleg akkor, ha keverünk a tésztába egy kis mazsolát és csokicsipszet – vagy akár más aprított aszalt gyümölcsöt.
Az almapüré nem más, mint kevés vízben megpárolt, majd leszűrt és pépesített alma, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk, de készen is kapható, elsősorban a német tulajdonosi körbe tartozó szuperekben és drogériában, mivel német területeken sokféle módon eszik és használják ezt a szuper alapanyagot. Ha készen vásároljuk, érdemes ellenőrizni az üvegen, mert létezik cukrozott és cukrozatlan változatban is!
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojást egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejfölt és az almapürét, összekeverjük. Hozzáadjuk a rizslisztet és a szódabikarbónát, ezzel is elkeverjük, majd beleforgatjuk a csokit és a mazsolát.
Sütőpapírral fedett tepsire egy evőkanállal kis halmokat rakunk a lágy masszából, és 180 fokos sütőben 12–13 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, hogy kicsit megkeményedjenek, majd falatozhatjuk is az egészséges sütiket.