Ha klasszikus őszi süti, akkor az almás és diós, ami tényleg zseniális, de kóstoltatok már körtés-mandulás, puha és könnyű, illatos és szájban szinte szétomló csodát? Érdemes, mert bőven felveszi a jóval népszerűbb almás sütikkel a versenyt, és most van szezonja, ráadásul ez a recept egyszerű is, és tényleg isteni.
Fel nem foghatjuk, hogy a körtének miért jut mostoha sors, amikor az egyik legfinomabb őszi gyümölcs, és süteménybe téve is fantasztikusan finom. Jó, talán az lehet az ok, hogy érzékenyebb, mint az alma, hol túl kemény, pár napig tökéletes, tána pedig már felejtós, vagyis meg kell találni a jó pillanatát – de akkor viszont mennyei, aromás, lédús csak magában is, vagy éppen sütibe pakolva.
Ezzel a puha és illatos mandulás tésztával páratlan párost alkot a körte, szaftos és lágy az egész, hosszan friss marad, a körtedarabok olvadnak a szájban, közben a mandulának köszönhetően van egy kis ropogósság is a tésztában. Sütimennyország, amit bátran nevezhetünk tortának is kerek formában sütve, és tovább is gondolható egy kis reszelt gyömbérrel vagy csokidarabokkal a tésztában…
Hozzávalók:
Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd egy lábasba téve felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és tűzre téve félpuhára főzzük – ez függ a körte fajtájától és érettségétől -, majd szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük. A levet nem dobjuk el, jó lesz limonádénak egy kis citrommal, miután kihűlt…
Közben a tésztához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel jó habosra, egészen fehéredésig verjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott vajat, ezzel is teljesen elkeverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, hozzáadjuk a darált mandulát, és egy spatulával finoman összeforgatjuk.
A tészta felét kikent, lisztezett – vagy sütőpapírral bélelt – 23 centis kapcsos tortaformába öntjük, kirakjuk a körtecikkek felével, majd jöhet a maradék mandulás tészta, elsimítjuk, és kirakjuk a maradék körtével, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 40 perc alatt megsütjük. Az utolsó 5 percben betoljuk mellé – vagy fölé, alá – a szeletelt mandulát egy kis tepsire szórva, hogy ez is kissé megpiruljon.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a formából kivéve, a pirított mandulával meghintve tálaljuk.