Hűvösebb napokon nincs jobb, mint egy melengető, gazdag leves, ami testet-lelket átmelegít, házias és olyan tartalmas, hogy akár egytálételnek is beillik. Ezt a káposztás-kolbászos levest jó szívvel ajánljuk ilyen alkalmakra, mert kiadós és egyszerű, és egy kis szárított erdei gomba őrülten izgalmassá teszi.
Aki a frankfurti levest szereti, annak garantált kedvence lesz ez a változat, ami szalonnával, póréval, kelkáposztával, erdei gombával és debreceni kolbásszal készül, ami nagyon jó ízkavalkádot alkot, kellemesen füstös a szalonnától, a szárított gomba pedig tényleg különlegessé teszi.
Mint a legtöbb káposztás ételre, erre a levesre is igaz, hogy felmelegítve még finomabb, így érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, mert 4-5 napig simán eltartható a hűtőben, és még jobban összeérnek az ízei.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kelkáposzta külső leveleit lefejtjük, a zöldséget félbevágjuk, a torzsa kemény, makacs részét kivágjuk, majd ujjnyi csíkokra metéljük. A póréhagymát felkarikázzuk, a szalonnát apróra kockázzuk.
Egy nagyobb lábasban zsírjára pirítjuk a szalonnát, rádobjuk a pórét, pár percig pároljuk, majd a kelkáposztát is hozzáadjuk, kevergetve kicsit dinszteljük, meghintjük a pirospaprikával és a majorannával, hozzádobjuk a babért, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az erdei gombát és a felkarikázott kolbászt is.
Ha felforrt, akkor takarékra vesszük, és 30 perc alatt megfőzzük, amíg a zöldség megpuhul, és az ízek összesimulnak.
Friss kenyérrel tálaljuk, kínálhatunk mellé tejfölt is!