Egy régi bölcsesség szerint a sok sült sajt mindent jobbá tesz - ezzel nem tudunk, és nem is akarunk vitatkozni, mert tényleg így van. ;) Akkor a legfinomabb, ha az olvadós részek mellett már kicsit pirultabb, ropogósabb kérek is sül rá, ráadásul olyan egyszerű fogást is mennyeivé varázsol, mint amilyen például a tepsis brokkoli.
Most kezdődik a brokkoli szezonja, a boltokban és a piacokon igazán jó áron kelletik magukat a sötétzöld, buja brokkolifejek, amiből pikk-pakk kiadós és egészséges fogást készíthetünk. Most az egyik legegyszerűbb módon készült, kicsit előfőzve majd sok sajttal összesütve, és hogy kiadósabb és ízletesebb legyen, egy kis burgonya és póréhagyma is került mellé.
A köretnek vagy vegetáriánus egytáételnek is beillő tartalmas tepsis brokkolinál nemcsak a sajt mennyisége, hanem a fajtája is számít. Alapként tökéletes hozzá a reszelve kapható trappista vagy pizza-mozzarella, de érdemes feldobni valamilyen karakteresebb, könnyen olvadó sajttal, mert így még finomabb. Ennél a változatnál olasz kéksajt, vagyis gorgonzola került még bele, ami egyszerűen isteni, de füstölt sajttal vagy cheddarral is nagyon finom, érdemes kísérletezgetni!
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a brokkolit rózsákra szedjük, a szárrészről levágjuk a fás külsőt, majd a zsenge belsejét felkockázzuk. A pórét 4-5 centis darabokr vágjuk, majd negyedeljük, a krumplit ízlés szerint kockázzuk vagy félszeletekre vágjuk. Bő vizet forralunk, bőségesen sózzuk, és a zöldségeket mind beletesszük, forrástól számítva 10 percet főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük a zöldségeket, lecsöpögtetjük, és vajjal kikent sütőtálba tesszük. A főzőlevet felhasználhatjuk levesalapnak, rizottóhoz, tésztafőzéshez…
A zöldségeket egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal, rácsipkedjük a gorgonzolát, szerecsendiót reszelünk rá, borsot őrölünk rá, és 180 fokos sütőbe tolva 12-15 perc alatt pirulásig sütjük.
Azon melegében tálaljuk köretként natúr sült hús vagy hal mellé, de vega főételnek önmagában is tökéletes.