Gluténmentes kekszet, sőt még süteményeket sem sütöttem eddig, de az ismerőseim között egyre többen kénytelenek elhagyni a finomliszt használatát, így gondoltam, néha én is beállok a sorba...
Mivel volt itthon mandulaliszt, így naranccsal és kókusszal ízesített keksz sült ki belőle. Mandulaliszt hiányában használhatunk héjatlan mandulát, nagyon finomra, szinte lisztté darálva tökéletes lesz ehhez a kekszhez.
Nekünk nagyon ízlett, isteni finom a pörkölt mák, a mandula, a kókusz és a narancs kombinációja, és nagyon egyszerűen elkészíthető. Igaz, nem lett olyan omlós, mint általában a kekszek, de gluténérzékenyeknek bátran merem ajánlani például a közelgő karácsonyi ünnepekre.
Hozzávalók 16 darabhoz:
Elkészítés: A mákot pár pillanat alatt pörköljük meg egy száraz serpenyőben, majd hűtsük ki teljesen.
Az összes hozzávalót tegyük egy tálba, alaposan keverjük, gyúrjuk össze. Annyi narancslevet adjunk hozzá, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk.
Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi golyókat, helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire, majd kissé lapítsuk el.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 13-15 perc alatt süssük szép világos színűre a kekszeket. Én légkeverésnél 150 fokon 13 percig sütöttem.
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni a még kissé puha kekszet.
Az elkészült kekszet hűvös helyen, letakarva pár napig tárolhatjuk.