Írd be, mit keresel:

Ízkavalkád kekszben kókusszal, naranccsal és mákkal – gluténmentesen

Gluténmentes kekszet, sőt még süteményeket sem sütöttem eddig, de az ismerőseim között egyre többen kénytelenek elhagyni a finomliszt használatát, így gondoltam, néha én is beállok a sorba...

Cookta - 2023.12.13.
Ízkavalkád kekszben kókusszal, naranccsal és mákkal – gluténmentesen

Mivel volt itthon mandulaliszt, így naranccsal és kókusszal ízesített keksz sült ki belőle. Mandulaliszt hiányában használhatunk héjatlan mandulát, nagyon finomra, szinte lisztté darálva tökéletes lesz ehhez a kekszhez.

Nekünk nagyon ízlett, isteni finom a pörkölt mák, a mandula, a kókusz és a narancs kombinációja, és nagyon egyszerűen elkészíthető. Igaz, nem lett olyan omlós, mint általában a kekszek, de gluténérzékenyeknek bátran merem ajánlani például a közelgő karácsonyi ünnepekre.

Forrás: Kard Éva

Kókuszos-narancsos keksz (gluténmentes)

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 15 dkg mandulaliszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál mák (egész)
  • 2 db tojássárga (nagy)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3-4 evőkanál narancslé
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés: A mákot pár pillanat alatt pörköljük meg egy száraz serpenyőben, majd hűtsük ki teljesen.

Az összes hozzávalót tegyük egy tálba, alaposan keverjük, gyúrjuk össze. Annyi narancslevet adjunk hozzá, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk.

Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi golyókat, helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire, majd kissé lapítsuk el.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 13-15 perc alatt süssük szép világos színűre a kekszeket. Én légkeverésnél 150 fokon 13 percig sütöttem.

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni a még kissé puha kekszet.

Az elkészült kekszet hűvös helyen, letakarva pár napig tárolhatjuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.