Vegán burgerek, mentes fasírtok és húspótló készítmények ma már egyre több helyen kaphatóak különféle ízesítéssel és összetételben, de otthon sokkal pénztárcabarátabb, természetesebb és tisztább, teljesen mentes változatot is készíthetünk. Babbal, lencsével és zabpehellyel fehérjedús és laktató, iszonyú finom fasírtot készíthetünk, akár több napra előre, nagyon praktikus és egészséges!
Filléres és pofonegyszerű, kívül ropogós, belül szaftos, kellemesen fűszeres, rostokban és fehérjében gazdag a hüvelyesekkel készülő fasírt. Teljesen növényi, így vegán étrendbe is tökéletesen beilleszthető, de mindenkinek jól jöhet, aki szeretne egészségesebben és kicsit tudatosabban étkezni. Ha konzerv főtt babot és lencsét használunk hozzá, akkor nagyon gyorsan összeállítható, de érdemes előre elkészíteni, mert kicsit állnia kell, hogy sütéskor szépen egyben maradjon.
Rengeteg jó tulajdonsága mellett nagy előnye ennek a vegán fasírtnak az is, hogy bekeverve és megformázva, letakarva vagy dobozba zárva 4-5 napig elvan a hűtőben, de akár le is fagyasztható, így nagyon praktikus sietős napokon, amikor nincs időnk a konyhában pepecselni, mégis valamilyen egészséges és laktató fogásra vágyunk.
Hozzávalók 6 fasírthoz:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, tálba tesszük. Hozzáadjuk az összes többi alapanyagot, összekeverjük, és egy krumplinyomóval alaposan összetörjük, vagy használhatunk botmixert is hozzá.
A masszából 6 pogácsát formázunk, sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük, frissen tartó fóliával letakarjuk, és hűtőbe tesszük legalább 2 órára, de még jobb egy egész éjszakára.
180 fokos sütőbe tolva, lágkeverés mellett 20 perc alatt megsütjük, menet közben egyszer megforgatva, de akár forró serpenyőben, pár csepp olajjal vagy kontaktgrillben is megsüthető.
Salátával vagy sült zöldséggel, rizzsel tálaljuk, de tehetjük buciba is, mint egy hamburgert.