Alakbarát, egészséges, egyszerű és isteni finom - az ilyen receptek mindig jó szolgálatot tesznek, ha gyors és kiadós fogásra van szükség. A fasírt mindenki kedvence, még akkor is, ha húsmentesen készül, és főleg akkor, ha kínálunk mellé valamilyen fűszeres mártogatóst.
Most quinoa és dinsztelt zöldségek a főszereplők, csupa rostokban és tápanyagokban gazdag alapanyag, amiből valami új és nagyon finom születik. Nem olajban sül, zsiradékot alig lát, kívül ropogós, belül kellemesen ruganyos a quinoának köszönhetően, és bő fél óra alatt elkészül.
Zöldségként most brokkoli és cukkini került bele, de sárgarépával, sütőtökkel, paszternákkal, édesburgonyával, póréval is érdemes kipróbálni, a téli zöldségek is tudnak sokféle kombinációt kínálni, és a mártogatóst is variálhatjuk ízlésünk és a választott zöldség szerint.
Hozzávalók:
A mártogatóshoz:
Elkészítés: A quinoát szűróbe tesszük, és meleg víz alá téve alaposan leöblítjük, majd sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és 12-15 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
Közben a zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, finomra őröljük, félretesszük. A brokkolit, a cukkinit és a hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a késes robotgépben finomra aprítjuk, és 1 evőkanál forró olívaolajon egy serpenyőben pár perc alatt megfonnyasztjuk.
A leszűrt quinoát és a dinsztelt zöldségeket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt parmezánt, a tojást és a zabpelyhet, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, alaposan összekeverjük.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszából maréknyi adagokból kézzel pogácsákat formázunk, és a tepsibe tesszük. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 18-20 perc alatt szép aranybarnára, ropogósra sütjük.
Közben a mártogatóshoz a tejfölhöz adjuk az őrölt római köményt és kevés citromlevet, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük, majd a sütőből kivett, még forró quinoás lepénykékkel tálaljuk, és persze salátát is kínálhatunk mellé.