Írd be, mit keresel:

Fitten finomat és ünnepit: töltött sütőtök mindenmentesen

A kiadós klasszikusok mellett érdemes az ünnepi lakomákra úgy készülni, hogy van valamilyen mindenmentes fogás is a repertoárban, mert egyre többen érintettek valamilyen táplálék-intoleranciában, vagy választják a tudatosabb, egészséges étrendet, így nekik is jut finomság, a többiek pedig köretként fogyaszthatják. A fűszeres rizzsel töltött sütőtök önmagában is izgalmas és laktató, de köretként sem utolsó!

Cookta - 2023.12.21.
Fitten finomat és ünnepit: töltött sütőtök mindenmentesen

Annak, akinek hagyományos konyhát visz, nehéz ráhangolódni a vegetáriánus és főleg vegán, de akár a gluténmentes, laktózmentes fogásokra, különösen akkor, ha nemcsak kiegészítő fogásként, hanem önmagában is tartalmas egytálételnek szeretnénk feltálalni, viszont kísérőnek is ideális lehet a többieknek. Ez a fűszeres rizzsel töltött sütőtök mindennek megfelel, ráadásul semmilyen különleges alapanyagot nem igényel, a végeredmény pedig egy nagyon kellemes, illatos, melengető és mutatós finomság.

A kurkumától aranysárga és illatos rizses töltelék finoman fűszeres, a sütőtök krémes és édes, a kettő együtt tökéletes összhangot alkot, ráadásul egészséges és alakbarát, húsok, halak köreteként is ideális. Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, a rizsbe egy kis diót vagy aszalt vörösáfonyát forgathatunk, mielőtt a sütőtökbe töltenénk, gazdagíthatjuk pár marék spenóttal vagy párolt borsóval, zöldbabbal, meghinthetjük mogyoróval, szezámmal, más magvakkal…

Töltött sütőtök

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök, 1,5–2 kg-os
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring
  • 1,5 teáskanál kurkuma
  • kevés őrölt szerecsendió
  • 20 dkg rizs
  • 1 dl fehérbor
  • 1 zöldségleveskocka
  • só, bors

Elkészítés: A sütőtököt hosszában kettévágjuk, a magjait kikaparjuk, olívaolajba mártott ecsettel átkenjük, tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50–60 percet sütjük, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik.

Közben a lilahagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, 2 evőkanálnyi olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a leöblített rizst, alaposan átforgatjuk, meglocsoljuk a borral, hagyjuk, amíg elpárolog, majd hozzáadjuk a rozmaringot, a kurkumát és a szerecsendiót, belemorzsoljuk a leveskockát, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, időnként megkeverve takarékon 15 percet pároljuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt hagyjuk a saját gőzében párolódni.

A megsült sütőtök belsejét óvatosan, egy kanállal kivájjuk, a felét a rizshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, és a sütőtökökbe visszatöltjük. A másik feléből készíthetünk krémlevest, gofrit, pürét vagy muffint.

Visszatoljuk a sütőbe, és még 10 perc alatt összesütjük. Főételként vega fogásként, de köretként is tálalhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.