A kiadós klasszikusok mellett érdemes az ünnepi lakomákra úgy készülni, hogy van valamilyen mindenmentes fogás is a repertoárban, mert egyre többen érintettek valamilyen táplálék-intoleranciában, vagy választják a tudatosabb, egészséges étrendet, így nekik is jut finomság, a többiek pedig köretként fogyaszthatják. A fűszeres rizzsel töltött sütőtök önmagában is izgalmas és laktató, de köretként sem utolsó!
Annak, akinek hagyományos konyhát visz, nehéz ráhangolódni a vegetáriánus és főleg vegán, de akár a gluténmentes, laktózmentes fogásokra, különösen akkor, ha nemcsak kiegészítő fogásként, hanem önmagában is tartalmas egytálételnek szeretnénk feltálalni, viszont kísérőnek is ideális lehet a többieknek. Ez a fűszeres rizzsel töltött sütőtök mindennek megfelel, ráadásul semmilyen különleges alapanyagot nem igényel, a végeredmény pedig egy nagyon kellemes, illatos, melengető és mutatós finomság.
A kurkumától aranysárga és illatos rizses töltelék finoman fűszeres, a sütőtök krémes és édes, a kettő együtt tökéletes összhangot alkot, ráadásul egészséges és alakbarát, húsok, halak köreteként is ideális. Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, a rizsbe egy kis diót vagy aszalt vörösáfonyát forgathatunk, mielőtt a sütőtökbe töltenénk, gazdagíthatjuk pár marék spenóttal vagy párolt borsóval, zöldbabbal, meghinthetjük mogyoróval, szezámmal, más magvakkal…
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt hosszában kettévágjuk, a magjait kikaparjuk, olívaolajba mártott ecsettel átkenjük, tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50–60 percet sütjük, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik.
Közben a lilahagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, 2 evőkanálnyi olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a leöblített rizst, alaposan átforgatjuk, meglocsoljuk a borral, hagyjuk, amíg elpárolog, majd hozzáadjuk a rozmaringot, a kurkumát és a szerecsendiót, belemorzsoljuk a leveskockát, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, időnként megkeverve takarékon 15 percet pároljuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt hagyjuk a saját gőzében párolódni.
A megsült sütőtök belsejét óvatosan, egy kanállal kivájjuk, a felét a rizshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, és a sütőtökökbe visszatöltjük. A másik feléből készíthetünk krémlevest, gofrit, pürét vagy muffint.
Visszatoljuk a sütőbe, és még 10 perc alatt összesütjük. Főételként vega fogásként, de köretként is tálalhatjuk.