A tiramisu verhetetlen sikerdesszert, rengeteg változata létezik, és mára tulajdonképpen szinte minden babapiskótával rétegezett krémes desszert erre a névre hallgat. Míg az eredeti finomság mascarponével, tojással és kávéval készül, mi most kiváltottuk ezeket a fő alapanyagokat, és kókuszkrémmel készítettük. Mennyei finom, selymes és krémes, álomkönnyű a textúrája - és az elkészítése is!
A tiramisu igazi kalóriabomba, a piskóta, a cukor, de főleg a mascarpone dobja meg az isteni finom energiatartalmát, így most kicsit spóroltunk, és a 45%-os zsírtartalommal bíró mascarpone helyett kókuszkrémmel próbáltuk ki a nyilem-nyalom finomságot. A kókuszkrém nem azonos a kókusztejszínnel, míg ez utóbbi 28-30% zsírtartalommal bír, és többnyire konzervként kapható, ráadásul normál szobahőmérsékleten szétválik zsírra és vízre, amitől nehezen kezelhető, addig a kókuszkrém csak 9–10%-os, és általában homogén, krémesen sűrű, leginkább papírdobozban kapható, és mindent tud, amit egy sűrűbb tejszínnek tudnia kell – csak kevesebb zsírtartalommal, 100% növényi alapanyagból. Remek tulajdonsága, hogy alapból kellemesen édeskés, és nagyon jól felverhető habnak, ami szuper alternatíva lehet laktózérzékenyeknek.
Aki ragaszkodik ahhoz, hogy a tiramisu mascarponés és tojásos, az nyugodtan tekinthet úgy is erre a receptre, mint a citromos álom téliesebb, narancsos változatára… Annyit garantálunk, senki nem bánja meg, aki elkészíti!
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy tálba öntjük a kókuszkrém felét, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, belereszeljük a narancsok héját, majd belefacsarjuk az egyik narancs levét, és alaposan elkeverjük. A maradék kókuszkrémet felverjük egy másik edényben, majd a narancsos keverékkel összeforgatjuk.
A másik narancs levét kifacsarjuk, hozzáöntjük a narancslikőrt, ennek hiányában a fehér rumot, belemártjuk a piskótákat, és poharakba, tálkákba vagy kelyhekbe rétegezzük a krémmel.
A hűtőbe tesszük legalább 2 órára, hogy a piskóta kellően megpuhuljon, és az ízek összeérjenek, majd kakaóporral meghintve tálaljuk.