A téli szegényesebb zöldségkínálat üdítő színfoltja a harsányzöld brokkoli, ami roppanósra sütve isteni finom is, főleg akkor, ha sajt öleli körbe... Most nagyon egyszerűen készült, és bár kétféle sajt is került mellé, mégis kiadós, laktató, akár főételként is megállja a helyét.
Kissé megosztó zöldség a csupa virágbimbóból álló brokkoli, ami egyrészt érthető, mert elég sokszor rosszul készítik, és tévesen egészen szétfőzik, málós és ízetlen lesz, mire a tányérba kerül. A titka, hogy roppanósan az igazi, amikor még benne vannak az ízanyagok! Ha kicsit előfőzzük, majd sütjük, akkor nagyon finom egytálételt készíthetünk vele.
Most egy kis krumplival készült, hogy tartalmasabb, laktatóbb legyen, egy kevés apróra kockázott paradicsom is került bele, hogy színesítse, de ez akár egy kaliforniai vagy húsosabb kápia paprikával is kiváltható, és hogy ellenállhatatlan legyen, kétféle sajt is társult a csapathoz. A jól bevált reszelt sajt mellett az apróra kockázott brie karaktert ad neki, nagyon krémessé teszi, a belseje folyóssá válik, a külseje egyben marad – érdemes kipróbálni, akár vega főételnek, akár ínyenc köretnek.
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, félkarikákra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, majd a szárrészről levágjuk a fás külső részt, és a zsenge belsőt felkarikázzuk. Vizet forralunk, sózzuk, majd a zöldségeket beletesszük, és újraforrástól számítva 10 percet főzzük, majd leszűrjük – a levet használhatjuk leves alaplevének is…
Közben a paradicsomot és a brie sajtot apróra kockázzuk, a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.
A leszűrt zöldségeket egy sütőtálba tesszük, hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát, borsot őrülünk rá, meghintjük a római köménnyel, meglocsoljuk az olívaolajjal, és két kanállal összeforgatjuk. Megszórjuk a kis sajtkockákkal és a reszelt sajttal, és 180 fokos sütőbe toljuk, 15 perc alatt pirulásig sütjük.
Azon melegében tálaljuk köretnek, vagy főfogásként párolt rizzsel, bulgurral, kuszkusszal ízlés szerint.