A különféle húsgolyók és fasírtok mindig népszerűek, ez pedig egy nagyon jó változat, zöldségekkel - cukkinivel és gombával - gazdagítva, kenyér vagy zsemlemorzsa nélkül, sütőben sütve. Szaftos, ízekben gazdag, és nagyon praktikus benne az is, hogy a körete is együtt sül vele.
Bő olaj nélkül sütve, sovány húsból is készíthetünk nagyon finom és szaftos fasírtokat, ha egy kis aprított zöldséggel felturbózzuk a masszát. A sovány hús a sütőben alapból hajlamos a kiszáradásra, de ezzel a trükkel nagyon jó állagú húsgolyókat kapunk, hiszen a finomra mixelt zöldségek – jelen esetben cukkini, gomba és hagyma – nemcsak rostot adnak hozzá, hanem nedvességtartalmuknak köszönhetően szaftosabbá is teszik a húslabdákat, és sülés közben szinte teljesen eltűnnek benne, és nemcsak finomabbá, de egészségesebbé is teszik ezt az ételt.
Ha már sütőben sütjük, érdemes a köretet is egy füst alatt mellette megsütni – egy kis előfőzött krumpli, némi szeletelt cukkini, valamint paradicsom tökéletes kísérője ennek a zöldséges húsgombócnak, ami így nagyon egyszerű és kiadós egytálétellé válik. Egy kicsi plusz, de még finomabbá és ízgazdagabbá teszi, ha tálalás előtt megszórjuk maréknyi olívabogyóval, de akár nélküle is tökéletes ez az egyszerű, kiadós, tepsis fogás!
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A cukkini felét, a gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, összedaraboljuk, és egy késes robotgépben finomra aprítjuk. Tálba tesszük a darált hússal, hozzáütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt, a sűrített paradicsomokat és a fűszereket, és alaposan összedolgozzuk, félretesszük egy kicsit pihenni.
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, feltesszük vízben főni, ha forr, sózzuk, és 10 percet előfőzzük, majd leszűrjük. Közben a maradék cukkinit vékonyan felszeleteljük, a paradicsomot felkockázzuk.
A húsmasszából golyókat formázunk, sütőtálba tesszük, körészórjuk az előfőzött krumplit, a paradicsomot és a cukkinit, meglocsoljuk 2 evőkanálnyi olívaolajjal, aláöntünk 1 dl vizet, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 25-30 perc alatt megsütjük, míg a fasírtok átsülnek, és a krumpli pirulni kezd.
Azonnal tálalhatjuk az olívabogyóval megszórva – ez akár el is hagyható -, kínálhatunk mellé egy jó tzatzikit vagy akár friss salátát is.