A fasírt vagy fasírozott az egyik legjobb étel, apróbb golyókban a gyerekek kedvence és a bulik kedvelt falatkája, lehet feltét főzeléken, de süthetjük egyben is a sütőben. Szinte bármilyen fűszerezés és ízvilág illik hozzá, most egy zöldségekkel gazdagított, mediterrán hangulatú receptet hoztunk, ami nagyon finom!
Szeretjük hidegen és melegen, magyarosan-klasszikusan, az a lényeg, hogy belül szaftos, kívül ropogós legyen… A fasírt ezerarcú, remekül variálható – fűszerezhető, tölthető és gazdagítható. Aki szereti a mediterrán ízvilágot, nem mellesleg szeretne egy kicsit egészségesebben étkezni, annak az alábbi receptet szívből ajánljuk: isteni finom, belül szaftos, kívül ropogós, szárnyashúsból készül, nincs benne se kenyér, se zsemle – zabpehely teszi gluténmentessé –, a húst pedig egy kis reszelt krumpli és sárgarépa lazítja, valamint némi gomba, de ezek szinte eltűnnek a fasírtban, így a finnyásabb gyerekek is jóízűen megeszik!
Az olaszos ízvilágról pedig az aszalt paradicsom, a kakukkfű és a mozzarella gondoskodik. Az egyben sült fasírtba gyakran rejtünk egész főtt tojást, nagyon mutatós szeletelve, de ebben a receptben a tojást mozzarellagolyó helyettesíti – ami szintén nagyon dekoratív, főleg az aszaltparadicsomos-sárgarépás hússal körülölelve, ráadásul a sajt belülről is szaftossá teszi ezt az egyben sült fasírtot.
Egy salátával hidegen-melegen tökéletes és alakbarát fogás, de készíthetünk mellé burgonyapürét, süthetünk mellette a tepsiben zellert, édesburgonyát, krumplit, céklát is – mindenhogy nagyon finom!
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a gombát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk (vagy késes robotgéppel felaprítjuk). Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, a gombát és a fokhagymát is hozzáadjuk, majd addig pároljuk, míg a levét kiereszti a gomba, majd el is fővi.
A darált pulykahúst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt répát és krumplit, a felaprított aszalt paradicsomot, a villával kissé elhabart tojást, a zabpelyhet és a hagymás-fokhagymás dinsztelt gombát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk.
A massza felét egy sütőtálba tesszük, rúddá formázzuk, ráhelyezzük a lecsepegtetett mozzarellákat, majd a maradék húsmasszával beborítjuk, finoman lenyomkodjuk, formázzuk.
A 2 dl olajat felforrósítjuk, és lassan, egyenletesen a megformázott fasírtra locsoljuk, így a hús rostjai összehúzódnak, szaftosabb lesz a végeredmény. Melléöntjük a fehérbort, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol kb. 35–40 perc alatt megsütjük, közben időnként meglocsoljuk a sülő szafttal.
Ha szép piros, kivesszük a sütőből, letakarjuk alufóliával, és tálalás előtt 10–15 percet pihentetjük, még hagyjuk párolódni saját gőzében. Szeletelve tálaljuk salátával vagy bármilyen tetszőleges körettel.