Hétvégi reggeleken érdemes egy kicsit kényelmesebben és közösen indítani a napot egy jóféle tartalmasabb reggelivel, amivel akár egy estebédig is kihúzzuk. Ehhez tökéletes választás egy tojásos fogás, amit nemcsak sonkával vagy baconnel lehet összesütni, hanem zöldségekkel is.
Friss péksütemény reggel ritkán akad otthon, hacsak valaki el nem szalad érte a pékségbe vagy süti frissen, de a másnapos zsemle is kiválóan felfrissíthető, sőt meg is tölthető, hogy egy tartalmas, finom reggelivel indulhasson a nap. Formája szinte csalogat, hogy a belsejét kiemelve megpakoljuk mindenféle finomsággal – sajttal és tojással például, de gazdagíthatjuk egy kis pirított gombával és párolt spenóttal is.
A tojás nem véletlenül vált a reggelik kedvelt alapanyagává: rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, elsősorban teljes értékű fehérjét, tartalmazza az összes olyan aminosavat, amit az emberi szervezet nem tud előállítani. E-, D- és A-vitaminban gazdag, van benne B2-, B12-vitamin és folsav is, valamint vas, foszfor és cink. Emellett laktató, és a zöldségekkel, sajttal és péksüteménnyel társítva tökéletes és teljes értékű fogás.
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, a gombát kicsit megpároljuk, sózzuk, majd kivesszük a serpenyőből, félretesszük. A visszamaradt vajra dobjuk a spenótot és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt megpároljuk.
A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kiszedjük, és a maradék 1 evőkanál vajjal kicsit kikenjük a belsejüket. Egyenletesen elosztjuk bennük a spenótot és a gombát, mindegyikbe beleütünk 1-1 tojást, és 200 fokos sütőbe toljuk 4 percre, majd a sajtot a zsemlék tetejére tépkedjük, és visszatoljuk még a sütőbe pár percre.
Azon melegében tálaljuk, friss zöldséget, paradicsomot, paprikát, retket kínálhatunk mellé.