A torta caprese – ahogy a neve is mutatja – Capri szigetéről származik, de sok helyen készítik és szeretik szerte Olaszországban. A legenda szerint egy feledékeny szakácsnőnek köszönhetjük ezt a zseniális csokitortát, aki kifelejtette belőle a lisztet.
A csupa csoki és mandula torta caprese születése a ’20-as évekre tehető a legenda szerint, amikor is egy véletlen folytán kimaradt a süteményből a liszt, de mivel valamit muszáj volt felszolgálni, hát ezt kínálták a vendégeknek. Akkora lett a sikere, hogy ezután már csak így készítették, és hamarosan elterjedt az egész Campania régióban, Nápolyban és környékén.
Egy másik mese szerint egyenesen Al Capone, a híres-hírhedt maffiavezér rendelte a mandulás csokitortát, a szakácsnő pedig nagy igyekezetében és zavarában felejtette ki a csokitortából a lisztet. A legenda tulajdonképpen mindegy is: a lényeg, hogy megszületett egy csodálatosan puha és illatos, durván csokis sütemény, amit akár gluténérzékenyek is falatozhatnak.
A torta caprese alapja olvasztott csokoládé és darált mandula, kerül bele nem kevés vaj és tojás is, némi cukor – ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. A csokoládés változat mellett létezik citromos is, ahol fehér csokoládé és sok citromhéj kerül bele, illetve mandula helyett elterjedtek a mogyorós és diós változatok is.
Hozzávalók:
Elkészítés: A csokoládét összetördeljük, és vízgőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákhoz adjuk a cukrot és a puha vajat, habosra keverjük kézi habverővel, majd hozzáadjuk a mandulát, a sütőport és az olvasztott csokit, és alaposan kikeverjük.
2-3 kanál tojáshabbal kissé fellazítjuk a masszát, majd óvatosan beleforgatjuk az összes habot.
Kikent, lisztezett – vagy sütőpapírral bélelt – kapcsos tortaformába simítjuk a tésztát, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol kb. 60 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve vagy egy kis olvasztott csokoládéval meglocsolva, szeletekre vágva tálaljuk.