Írd be, mit keresel:

Egyszerű, de isteni: a burgonyagratin

Ha valaminek francia a neve, az egyből különleges és elegáns, pedig a francia konyha alapételei ugyanolyan egyszerűek, mint a pikk-pakk magyar vagy olasz ételek. A francia rakott krumpli pont ilyen: 10 perc munkával egy eszméletlenül finom köretet, sőt főételt dobhatunk össze néhány hozzávalóból.

Cookta - 2016.02.10.
Egyszerű, de isteni: a burgonyagratin

A francia burgonyagratin azért számít leginkább köretnek, mert nincs benne hús, miközben tartalmas fogás és komplett ízélmény, de hát a franciák szeretik a húst – ahogy mi is. Nem diétás fogás, de rendkívül egyszerű: mindössze 4-5 alapanyag szükséges hozzá, és ezek általában minden háztartásban alapból kéznél is vannak.

Forrás:
iStock

A krumplit tejszín és vaj egészíti ki, lehet könnyíteni egy kis tejjel – eddig a sima krumplipüré alapanyagainál tartunk –, gazdagíthatjuk egy kis parmezánnal vagy más sajttal, ha már csőben sütjük. A fűszerezéshez szabad kezet kapunk: fokhagymával mesés, de ha köretnek készítjük, lehet szelídebb a fűszerezés kis szerecsendióval, akár petrezselymesen, frissebben bazsalikommal, mediterrán hangulatot kakukkfűvel vagy kis rozmaringgal csempészhetünk az ételbe.

Télen vékonyra szeletelt zellerrel, almával gazdagíthatjuk a fogást, szezonban cukkinikarikák, esetleg zsenge tök ízesítheti ezt a szenzációsan egyszerű fogást, ami éppen úgy lehet köret, mint főétel egy színes salátával.

Forrás:
iStock

Ha köretnek készítjük, nem kell bele sajt, mert épp elég selymes és krémes lesz a tejszínnel és a tejjel, de ha főételnek szánjuk, gazdagíthatjuk egy kis parmezánnal, reszelt cheddar, gouda vagy trappistával, akár egy kis füstölt sajttal megszórva rétegenként.

Gratin dauphinois (francia rakott krumpli)

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kg krumpli
  • 4 teáskanál olaj (lehet fűszerolaj is, fokhagymás, szarvasgombás, bazsalikomos stb.)
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1,8 dl tej
  • 1,8 dl tejszín

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, nagyon vékonyan felkarikázzuk. Egy sütőtálat vastagon kivajazunk, majd a krumpliszeleteket lerakjuk rétegesen úgy, hogy időről időre megsózzuk és megszórjuk a reszelt parmezán 2/3 részével. Egy kis edényben felmelegítjük a tejet a tejszínnel, a tűzről levéve hozzáadjuk a szarvasgombás olajat. Egyenletesen a krumpli tetejére locsoljuk, majd megszórjuk a maradék parmezánnal.

Alufóliával letakarjuk, és 180 fokra melegített sütőbe toljuk kb. 40-45 percre. Ekkor levesszük a fóliát, és aranybarnára pirítjuk. Tálalás előtt érdemes pihentetni 10 percet.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.