Ha valaminek francia a neve, az egyből különleges és elegáns, pedig a francia konyha alapételei ugyanolyan egyszerűek, mint a pikk-pakk magyar vagy olasz ételek. A francia rakott krumpli pont ilyen: 10 perc munkával egy eszméletlenül finom köretet, sőt főételt dobhatunk össze néhány hozzávalóból.
A francia burgonyagratin azért számít leginkább köretnek, mert nincs benne hús, miközben tartalmas fogás és komplett ízélmény, de hát a franciák szeretik a húst – ahogy mi is. Nem diétás fogás, de rendkívül egyszerű: mindössze 4-5 alapanyag szükséges hozzá, és ezek általában minden háztartásban alapból kéznél is vannak.
A krumplit tejszín és vaj egészíti ki, lehet könnyíteni egy kis tejjel – eddig a sima krumplipüré alapanyagainál tartunk –, gazdagíthatjuk egy kis parmezánnal vagy más sajttal, ha már csőben sütjük. A fűszerezéshez szabad kezet kapunk: fokhagymával mesés, de ha köretnek készítjük, lehet szelídebb a fűszerezés kis szerecsendióval, akár petrezselymesen, frissebben bazsalikommal, mediterrán hangulatot kakukkfűvel vagy kis rozmaringgal csempészhetünk az ételbe.
Télen vékonyra szeletelt zellerrel, almával gazdagíthatjuk a fogást, szezonban cukkinikarikák, esetleg zsenge tök ízesítheti ezt a szenzációsan egyszerű fogást, ami éppen úgy lehet köret, mint főétel egy színes salátával.
Ha köretnek készítjük, nem kell bele sajt, mert épp elég selymes és krémes lesz a tejszínnel és a tejjel, de ha főételnek szánjuk, gazdagíthatjuk egy kis parmezánnal, reszelt cheddar, gouda vagy trappistával, akár egy kis füstölt sajttal megszórva rétegenként.
Gratin dauphinois (francia rakott krumpli)
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, nagyon vékonyan felkarikázzuk. Egy sütőtálat vastagon kivajazunk, majd a krumpliszeleteket lerakjuk rétegesen úgy, hogy időről időre megsózzuk és megszórjuk a reszelt parmezán 2/3 részével. Egy kis edényben felmelegítjük a tejet a tejszínnel, a tűzről levéve hozzáadjuk a szarvasgombás olajat. Egyenletesen a krumpli tetejére locsoljuk, majd megszórjuk a maradék parmezánnal.
Alufóliával letakarjuk, és 180 fokra melegített sütőbe toljuk kb. 40-45 percre. Ekkor levesszük a fóliát, és aranybarnára pirítjuk. Tálalás előtt érdemes pihentetni 10 percet.