Írd be, mit keresel:

Quiche – isteni sós pitetorta franciául

A francia konyhát sokan túl bonyolultnak hiszik, pedig a klasszikus, vidéki francia receptek nem bonyolultak, viszont isteniek, tartalmasak, ízletesek – mint például az ezerarcú pitetorta, a quiche.
Cookta Cookta - 2016.02.14.
Quiche – isteni sós pitetorta franciául

Ami az olaszoknak a pizza, az a franciáknak a quiche. Sütőben sült tészta feltéttel, igaz, a tészta és a feltét is különbözik, de ugyanolyan jól variálható mindkettő, a szezonális kínálat és ízlésünk szerint játszhatunk az összeállítással. És persze nem lennének franciák, ha nem vajas tésztát használnának… A vaj ugyanis lételemük, az egyik legfontosabb alapanyag ételeikben.

Sokféle lehet a quiche, mindenki variálhatja kedvére

Sokféle lehet a quiche, mindenki variálhatja kedvére
Forrás:
iStock

A quiche (ejtsd: kis, és nem kvis!!!) tehát egy sós pitetorta, aminek alapja omlós vajas tészta, a belekerülő töltelék vagy feltét lehet zöldséges, halas és húsos is, az összekötő anyag pedig tojás, tejszín és sajt keveréke. Ez sül össze egy tartalmas, diétásnak nem mondható, de mennyei tortává, amit sok salátával fogyasztanak általában ebédre, vacsorára. Remek „maradékmentő” étel, felaprítva belekeverhetjük a maradék sonkát vagy szalámit, reszelve a sajtvégeket, de akár az előző napról maradt grillcsirke vagy sült hús is mehet bele apróra vágva. De mivel a vajas tésztának és a tejszínes-tojásos-sajtos tölteléknek köszönhetően elég gazdag, a quiche tipikusan az az étel, ami húsmentesen is tökéletes, így vegetáriánusoknak és húsvéti böjtöt tartóknak is remek megoldás.

Spenóttal, fetával is remek a quiche

Spenóttal, fetával is remek a quiche
Forrás:
iStock

A quiche azért is nagyszerű, mert egész évben készíthető, a szezonális zöldségek felhasználásával. Tavasszal spenóttal, spárgával, cukkinivel, nyáron a piac teljes kínálatával, ősszel és télen póréhagymával, gombával, brokkolival is mennyei. A quiche-be kerülő sajt is sokféle lehet: a semlegesebb sajtoktól a karakteresebb rokfort, gorgonzola, olvadós cheddar vagy a semmivel nem összetéveszthető kecskesajt is megadhatja a sós pitetorta hangulatát.

Íme egy recept, aminél a tésztát érdemes követni, de a többi belevalót ízlés, érzés, hangulat és szezonalitás szerint szabad és ajánlott is variálni, hogy minél gyakrabban és több változatban kerülhessen asztalra nálatok is ez a finomság!

Cukkinivel és paradicsommal, a karakterét a rokfort adja

Cukkinivel és paradicsommal, a karakterét a rokfort adja
Forrás:
iStock

Cukkinis-rokfortos quiche

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • pici só

A töltelékhez:

  • 2 kisebb cukkini
  • 5-6 koktélparadicsom
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás
  • 15 dkg rokfort
  • bors
  • oregánó
  • kakukkfű
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A tésztához a lisztet, a vajat, a tojást, a tejfölt és a sót összedolgozzuk, és 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A cukkinit hosszában félbevágjuk, majd felszeleteljük, a félkarikákat pici olívaolajon 2 perc alatt előbb az egyik, majd további 2 perc alatt a másik oldalát is megsütjük.

A tejszínt a tojással felverjük, hozzáadjuk a morzsolt rokfortot, borssal, oregánóval és kakukkfűvel ízesítjük.

A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, lapos torta- vagy piteformába nyomkodjuk úgy, hogy kis pereme is legyen, majd megszurkáljuk villával. 200 fokos sütőben 10 percet elősütjük.

A cukkinit a tésztára rendezzük, nyakonöntjük a sajtos mártással, a tetejére rakosgatjuk a félbevágott koktélparadicsomokat, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, míg a közepe is megszilárdul.

Vegyes zöldsalátával tálaljuk.

Muffinformában is süthetjük, mutatós, partira, vendégvárónak ideális a mini quiche – kis quiche? ;)

Muffinformában is süthetjük, mutatós, partira, vendégvárónak ideális a mini quiche – kis quiche? 😉
Forrás:
iStock

Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:

Sauvignon Blanc 2013

A tejszínes, zöldséges, ételekhez kedvelem a könnyed , intenzív savú fehérborokat, ellenben a rokfort karakteressége miatt egy olyan bort választottam, mely érettebb aromáival, kellemes hordós fűszerességével kellő társa tud lenni a sajt mélyebb ízvilágának.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.