Ami az olaszoknak a pizza, az a franciáknak a quiche. Sütőben sült tészta feltéttel, igaz, a tészta és a feltét is különbözik, de ugyanolyan jól variálható mindkettő, a szezonális kínálat és ízlésünk szerint játszhatunk az összeállítással. És persze nem lennének franciák, ha nem vajas tésztát használnának… A vaj ugyanis lételemük, az egyik legfontosabb alapanyag ételeikben.
A quiche (ejtsd: kis, és nem kvis!!!) tehát egy sós pitetorta, aminek alapja omlós vajas tészta, a belekerülő töltelék vagy feltét lehet zöldséges, halas és húsos is, az összekötő anyag pedig tojás, tejszín és sajt keveréke. Ez sül össze egy tartalmas, diétásnak nem mondható, de mennyei tortává, amit sok salátával fogyasztanak általában ebédre, vacsorára. Remek „maradékmentő” étel, felaprítva belekeverhetjük a maradék sonkát vagy szalámit, reszelve a sajtvégeket, de akár az előző napról maradt grillcsirke vagy sült hús is mehet bele apróra vágva. De mivel a vajas tésztának és a tejszínes-tojásos-sajtos tölteléknek köszönhetően elég gazdag, a quiche tipikusan az az étel, ami húsmentesen is tökéletes, így vegetáriánusoknak és húsvéti böjtöt tartóknak is remek megoldás.
A quiche azért is nagyszerű, mert egész évben készíthető, a szezonális zöldségek felhasználásával. Tavasszal spenóttal, spárgával, cukkinivel, nyáron a piac teljes kínálatával, ősszel és télen póréhagymával, gombával, brokkolival is mennyei. A quiche-be kerülő sajt is sokféle lehet: a semlegesebb sajtoktól a karakteresebb rokfort, gorgonzola, olvadós cheddar vagy a semmivel nem összetéveszthető kecskesajt is megadhatja a sós pitetorta hangulatát.
Íme egy recept, aminél a tésztát érdemes követni, de a többi belevalót ízlés, érzés, hangulat és szezonalitás szerint szabad és ajánlott is variálni, hogy minél gyakrabban és több változatban kerülhessen asztalra nálatok is ez a finomság!
Cukkinis-rokfortos quiche
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet, a vajat, a tojást, a tejfölt és a sót összedolgozzuk, és 1 órát a hűtőben pihentetjük.
A cukkinit hosszában félbevágjuk, majd felszeleteljük, a félkarikákat pici olívaolajon 2 perc alatt előbb az egyik, majd további 2 perc alatt a másik oldalát is megsütjük.
A tejszínt a tojással felverjük, hozzáadjuk a morzsolt rokfortot, borssal, oregánóval és kakukkfűvel ízesítjük.
A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, lapos torta- vagy piteformába nyomkodjuk úgy, hogy kis pereme is legyen, majd megszurkáljuk villával. 200 fokos sütőben 10 percet elősütjük.
A cukkinit a tésztára rendezzük, nyakonöntjük a sajtos mártással, a tetejére rakosgatjuk a félbevágott koktélparadicsomokat, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, míg a közepe is megszilárdul.
Vegyes zöldsalátával tálaljuk.
Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:
Sauvignon Blanc 2013
A tejszínes, zöldséges, ételekhez kedvelem a könnyed , intenzív savú fehérborokat, ellenben a rokfort karakteressége miatt egy olyan bort választottam, mely érettebb aromáival, kellemes hordós fűszerességével kellő társa tud lenni a sajt mélyebb ízvilágának.