A zöldségekből is lehet teljes értékű, laktató fogást készíteni. Nem csak böjt idején vagy vegetáriánusoknak jöhet jól egy ropogós, fűszeres fasírt receptje – csak zöldségekkel!
Megkockáztatjuk: észre sem venni a hús hiányát, ha kellően fűszeres, ízes keveréket tudunk készíteni aprított zöldségből egy kellemes pogácsához vagy fasírthoz, és miért is ne tudnánk jól fűszerezni, hiszen a darált húst is kell. Amit nem hagyhatunk el, az a hagyma és a fokhagyma, a só és bors, valamint valamilyen kötőanyag, ami összetartja majd az alapanyagokat. A fasírt esetében ez a tojás és a tejbe vagy vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemle, szikkadt kenyér. Ez utóbbit helyettesíthetjük zabpehellyel, zsemlemorzsával, ha lédúsabb a zöldség, vagy főtt rizzsel, kölessel, hajdinával, esetleg quinoával, ha még egészségesebb irányba mennénk.
És kell még zöldség, ami majd a fasírtunk alapját, lényegét adja. Ez szinte minden lehet: cukkini, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, tök, csicsóka, sütőtök, főtt bab, kukorica, gomba, de még akár krumpli is. Lereszelve nyersen használhatjuk, gyorsabban átsül, mint a hús, de ha van maradék főtt vagy párolt zöldségünk, azt is beletehetjük. A lényeg, hogy jól formázható masszát kapjunk.
A fűszerezésnek csak a fantáziánk szab határt: adhatunk mediterrán vagy magyaros hangulatot a fasírtnak, de akár keleti ízekkel is megbolondíthatjuk – ez az étel szinte bármit elbír.
Süthetjük olajban a megformázott és zsemlemorzsában vagy épp szezámmagban megforgatott pogácsákat, de sütőpapírral fedett tepsiben, egy kis olajjal megspriccelve is megsüthetjük – így kicsit egészségesebb, kevesebb olajat szív magába.
Kakukkfüves zöldségfasírt
Hozzávalók:
A tálaláshoz:
Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, közepes reszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vagy lereszelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. Hozzáadjuk a tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyit felvesz, nem kell túl keménynek, csak épp formázhatónak lennie. Pogácsákat készítünk belőle, és forró olajban nem túl nagy lángon kisütjük.
A zúzott fokhagymával és kis sóval elkevert tejföllel tálaljuk, kínálhatunk mellé salátát, sült vagy párolt zöldségeket.
Ha kedvet kaptatok a húsmentes ételekhez, ajánljuk a zöldségalapú, zömében állati összetevőktől mentes fogások receptgyűjteményét. Minden alkalomra szolgál ízletes ételekkel, a reggelitől, családi étkezésektől a vendéglátásig és az ünnepekig. Egyes receptek ismerős fogások vegetáriánus változatai, míg mások kifejezetten azért születtek, hogy bemutassák az állati összetevőktől mentes, azaz vegán étkezés vonzó oldalát.