Írd be, mit keresel:

Különleges ravioli ünnepi alkalmakra

Házi tésztát kevesen és ritkán gyúrnak, pedig nem nagy dolog szerintem, viszont a friss tészta fantasztikusan finom. Most gyertyafényes, édes kettes alkalomra készítettem, nem egy gyors és egyszerű fogás – de megérte!
Cookta - 2016.03.19.
Különleges ravioli ünnepi alkalmakra

Spenótos pestóval és ricottával töltött ravioli volt az ünnepi vacsora alapja, amihez hollandi mártást készítettem, de ezt is egy kicsit továbbgondolva, fehérborral és parmezánnal ízesítve, a tetejére pedig garnélát grilleztem fokhagymával. Elképesztő ízkavalkád lett az eredmény, ünnepi alkalmakra szívből ajánlom!

Forrás:
Mikes Márk

Amúgy pedig mindenkit rábeszélek a tésztagépre. Szerintem nincs jobb a házi tésztánál, a begyúrása nem nagy kihívás, a nyújtás viszont annál inkább. Az egyenletesen vékonyra nyújtott friss tésztával csodákat lehet művelni a konyhában, ezt pedig a tésztagép tökéletesen elvégzi. Aki szereti az olaszos tésztákat, érdemes beszereznie egy ilyen kis csillogó csodagépet. 🙂

Forrás:
Mikes Márk

Grillezett garnéla spenótpestós-ricottás raviolival és fehérboros-parmezános hollandi mártással

Hozzávalók 2 főre:

A tésztához:

  • 165 g liszt
  • 2 egész tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • kenéshez 1 egész tojás

A pestóhoz:

  • 2 marék bébispenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 egész dióbél
  • bors
  • 1 evőkanál ricotta
  • 3 cl olívaolaj

A fehérboros-parmezános hollandi mártáshoz:

  • 2 tojás sárgája
  • 1/2 dl fehérbor
  • bors
  • citromhéj
  • 2 dkg parmezán
  • 150 g vaj

A garnélához:

  • 8 db tisztított garnéla
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 cl olívaolaj

A díszítéshez:

  • 6-8 friss spenótlevél

Elkészítés: A tészta összetevőit jó alaposan összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és szobahőmérsékleten fél órát pihenni hagyjuk.

Forrás:
Mikes Márk

Közben elkészítjük a pestót: az összetevőit aprítógépbe tesszük, és nagyon apróra, krémes állagúra vágjuk, majd hozzákeverjük a ricottát.

Forrás:
Mikes Márk

Forrás:
Mikes Márk

A tésztát lehetőség szerint géppel kinyújtjuk kb. 2 mm-es vastagságúra, és 8 cm-es korongokat szaggatunk belőle lisztezett felületen.

Forrás:
Mikes Márk

A korongok egyik felét a felvert tojással megkenjük, a pestóból egy kávéskanálnyit teszünk a közepére. A korong másik felét óvatosan ráhelyezzük, és a villa ágaival körben lenyomkodjuk. Félrerakjuk.

Forrás:
Mikes Márk

Forrás:
Mikes Márk

Forrás:
Mikes Márk

Ezután elkészítjük a hollandi mártást. 1 dl fehérbort felforralunk, a felére redukáljuk, vagyis beforraljuk, hagyjuk kihűlni. 2 tojás sárgájával folyamatos kevergetés mellett kis méretű habverővel elkeverjük, és vízgőz felett besűrítjük. Fontos, hogy 70 fok fölé ne menjen, mert kicsapódik a tojás, és rántotta lesz belőle! Amikor elértük a sűrű, krémes állagot, levesszük a vízgőzről, és a már előzőleg megolvasztott vajat vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, belekeverjük. Hozzátesszük a parmezánt és fél citrom reszelt héját. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, és egy kis citromlével még lehet a savasságán korrigálni, ha szükséges. Tálalásig meleg víz felett tartjuk, ha túlságosan besűrűsödne, kevés langyos vízzel lazíthatunk rajta.

Ezután lobogó vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük a tésztát. Míg fő a tészta, az előre megpucolt és előkészített (páncéljától és bélcsatornájától megszabadított) garnélákat forró olívaolajon mindkét oldalukon 1-1 perc alatt hirtelen megsütjük, kevés sóval ízesítjük.

Tálalása: A kifőtt raviolikat beleforgatjuk a hollandi mártásba, és ízlésesen elhelyezzük a tányéron. A rákokat és egy kis friss spenótot a közepére halmozunk.

Forrás:
Mikes Márk

Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:

Cirfandli 2015

A ricottás spenót és a dió karaktere meghatározó, a garnéla édessége és a hollandi mártás simogató krémessége miatt egy félszáraz bort választottam. A cirfandli egy különleges szőlőfajta, mely kiemelkedő évjáratban különleges minőségre képes a megfelelő bánásmód mellett. Egzotikus édes gyümölcsössége a mezei virágcsokorral egészül ki, mely elegáns, természetes maradékcukor tartalma miatt jó társa lehet ennek a kifinomul fogásnak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.