Tejespite sokféle változatban létezik, a franciáknál nagy hagyománya van a fekete cseresznyével sütött változatnak. Érdekesség, hogy nem magozzák ki ehhez a cseresznyét – és nem lustaságból! A cseresznyemag is átadja az ízét a süteménynek, és a leve nem színezi, hígítja a tésztát.
A clafoutis (ejtsd: klafuti) Franciaországból, egészen pontosan Limousin régióból származik, ami gasztronómiailag a gesztenyéről és a cseresznyés tejespitéjéről ismeretes. Nem kell bonyolult és kifinomult desszertre gondolnunk: a tejespite, vagyis a clafoutis rokonítható a palacsintával és a császármorzsával, csak mások az arányok és a sütési mód. A csomómentesre kikevert tojásos-cukros-lisztes tej ebben az esetben kivajazott sütőfomába vagy pitetálba kerül, és a sütőben – viszonylag alacsony hőfokon – sül lágyan rezgősre, remegősre, vagy épp egy kicsit szilárdabbra, vághatóra – ízlésünk szerint.
Bármilyen gyümölccsel készíthetjük, ideális hozzá a málna, a meggy és az eper is, de szilvával, aszalt szilvával, fanyar ringlóval vagy mirabellel is remek. A tészta pedig fűszerezhető vaníliával, fahéjjal, őrölt szegfűszeggel vagy kardamommal, de akár kakaóval csokis változat is készülhet.