Tavaszi fáradtság ellen szuper vitaminbomba a camu camu, teljesen organikus étrendkiegészítő, egy kis csodabogyó, amit szárítanak, majd porítanak, így tudjuk megvásárolni bioboltokban. Egy kávéskanál is elég belőle, a hatása fantasztikus.
Immunerősítő, hangulatjavító, állítólag az egyik leghatékonyabb C-vitamin-forrás a camu camu – és ez nem kamu! Kipróbáltuk, és nagyon bevált. A camu camu fa (Mycaria dubia) az Amazonas árterében nő, az itt lerakódott hordalék rengeteg enzimmel, ásványi anyaggal és aminosavval táplálja a fákat, ezért a camu camu tele van éltető tápanyagokkal.
A bogyók alakja és mérete hasonló az olívabogyóhoz, színük a pirosas zöld és a sötétlila között változhat. Az Amazonas vidékén élő őslakosok évezredek óta használják áldásos hatásai miatt, mint orvosságot. Magas a C-vitamin-tartalma, emellett rostokban és fehérjékben gazdag, zsírokat viszont egyáltalán nem tartalmaz.
A legegyszerűbb, ha a reggeli turmixba teszünk belőle 1 kávéskanálnyit, így tényleg szuperegészségesen indul a nap. Én most egy epres, banános és narancsos turmixba tettem, de természetesen bármilyen gyümölcsös vagy magtejes italba belekeverhető.
Krémes epres turmix
Hozzávalók:
Elkészítés: A banánt meghámozom, felkarikázom, ez epret megmosom, kicsuázom és félbevágom, majd mindkettőt turmixgépbe teszem, hozzáadom a camu camu port és a narancslevet, és krémesre turmixolom.