A rakott kel az egyik legkedveltebb rakott étel szerintem, persze csak a krumpli után. Kiadós, előre elkészíthető, és még a gyerekek is szívesen megeszik.
Kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné a rakott kelt. Mondjuk én pont nem, de ennek az az oka, hogy a káposztával készült ételeket kamaszkoromban nem szerettem, és mindenki azon igyekezett, hogy megkedveltesse velem. Szóval sűrűn volt asztalon, én meg már csak azért sem voltam hajlandó megenni… 🙂
De mivel viszonylag egészséges, és a finnyás nagyobbik fiam ezt kivételesen szereti, felvettem a repertoárba. Így:
Rakott kel
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A káposztát leveleire szedjük, a vastag erét kivágjuk. Forró sós vízben 3 percig előfőzzük, majd leszűrjük, félretesszük.
A főtt rizst összekeverjük 10 dkg reszelt sajttal.
Az apróra vágott hagymát az olajon sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. 10 percig közepes lángon kevergetjük.
Egy tűzálló, 25×35 cm-es tálat kivajazunk. Beleterítünk egy sor káposztalevelet, erre jöhet egy sor darált hús, majd egy sor rizs. Erre ismét káposzta, majd hús, rizs, végül káposztával fedjük be.
A tejfölt összekeverjük némi sóval, borssal, esetleg majoránnával vagy amit szeretünk. A káposzta tetejére simítjuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
200 fokos sütőben kb. fél órát sütjük. Akkor jó, ha a tejföl összesűrűsödik, a sajt pedig megpirul.
Szeletelve tálaljuk.