Írd be, mit keresel:

Szaftos hús őszi hangulatban, ciderrel és sült almával

Aki szereti a gyümölcs és a hús párosát egy tányéron, annak ez a jó omlós, szaftos fogás biztosan kedvére lesz. Az alma nemcsak gyümölcsként, de szeszesital formájában, ciderként is fontos szerepet kap benne, igazi őszi csemege! 

Cookta - 2023.10.29.
Szaftos hús őszi hangulatban, ciderrel és sült almával

A franciáknál almaborként kedvelt cidre, az angolszász országokban inkább buborékosabb, sörre emlékeztető cider az almalé erjesztett változata, viszonylag alacsony alkoholtartalommal, nagyon kellemes, illatos, gyümölcsös ital. Nálunk nem annyira ismert és elterjedt, pedig híres almatermelő vidékeink vannak, itt is meghonosodhatott volna ennek a remek italnak a kultúrája, bár talán az utóbbi években egy-két külföldi márka kezdi megvetni a lábát a hazai piacon is. Lehet, hogy még egyszer felfedezzük magunknak ezt az enyhén pezsgős, gyümölcsös finomságot?

A cider nemcsak kellemes ital és frissítő, hanem savtartalmának köszönhetően nagyon jó húspuhító is. Az almabor savassága fellazítja a húsok rostjait, amitől nagyon finom puha, omlós lesz, a főzés során a szesz elillan az ételből, csak a gyümölcsös aromák és illatok maradnak, és a fűszeres lé isteni szafttá fő.

Ünnepi fogásként is bátran megállja a helyét, kiegészítésként egy kis gyömbéres-mézes alma készült hozzá, amit szintén egy kis cider segítségével érdemes megpárolni. Csodás őszi fogás, csak ajánlani tudjuk!

Szűzérme ciderrel és almával

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertésszűzérme
  • 3 alma
  • 5 dl cider
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 teáskanál tárkony
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés: A húst lehártyázzuk, és 1 centis szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és mustárral bedörzsöljük. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, a hússzeleteket a forró vajban körbesütjük, meghintjük a liszttel és a tárkonnyal, majd felöntjük 4 dl ciderrel, és félig lefedve takarékon pároljuk 25 percet.

Közben az almát félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. A maradék vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, az almaszeleteket belerakosgatjuk, meghintjük a gyömbérrel, meglocsoljuk a mézzel, megforgatjuk az almacikkeket, majd meglocsoljuk a maradék 1 dl ciderrel, és fedő alatt 6-7 perc alatt megpároljuk.

A puhára párolódott szaftos húst az almával tálaljuk, köretnek krumplipürét vagy akár (narancsos) párolt rizst kínálhatunk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.