A lepényfélék és piték népszerű családjához tartozik a franciák egyik kedvence, a quiche (ejtsd: kis), aminek alapja vékonyra nyújtott vajas tészta, benne sok töltelék, ami lehet zöldséges, húsos vagy halas is, mindezt pedig egy tojásos, tejszínes, sajtos szósz köti össze.
A quiche nagyon változatosan készíthető, gyakorlatilag bármi kerülhet bele, de léteznek klasszikus töltelékek, mint pédául a spenótos-lazacos, ami akár ünnepi fogásként is megállja a helyét, de remek partira, csajos összejövetelre, piknikre is, hiszen a pitetálban jól szállítható, sőt akár kézből is fogyasztható.
A lazac és a spenót nagyon jól illenek egymáshoz, és viszonylag kevés lazaccal is nagyon gazdag pitetortát készíthetünk. Tetszés szerint friss vagy füstölt lazacot is használhatunk – ez utóbbiból tényleg kevés kell, mert jóval intenzívebb az íze.
A quiche nagyon egyszerűen összeállítható, igaz, a tésztáját kicsit pihentetni kell, de elkészíthetjük akár előző nap is, vagy ha nem akarunk bajlódni a tésztagyúrással, használhatunk kész leveles tésztát is, így tényleg lerövidítve az elkészítési időt. Amíg sül, érdemes hozzá egy nagy tál friss salátát összedobni, mert ezzel tálalva a legfinomabb.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet, a vajat, a tojást, a tejfölt és a sót összedolgozzuk, és 1 órát a hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a spenótot felengedjük, lecsöpögtetjük. A lazacot felkockázzuk, picit besózzuk, borsozzuk. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt sajtot és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, villával alaposan felverjük.
A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, lapos torta- vagy piteformába nyomkodjuk úgy, hogy kis pereme is legyen, majd megszurkáljuk villával. 200 fokos sütőben 10 percet elősütjük.
A spenótot és a lazacot egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd nyakon öntjük a tejszínes-sajtos tojással, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, míg a közepe is megszilárdul.
Melegen vagy langyosan színes salátával tálaljuk.