Írd be, mit keresel:

Matcha tea illatos sütiben

A teakedvelők egyik kedvence a haragoszöld porított teakülönlegesség, a matcha, szuperegészséges, hiszen tele van antioxidánssal, és nagyon jó tulajdonsága, hogy nemcsak italként, hanem fűszerként is használható, süteményekbe téve például elképesztően izgalmas és finom. 

Cookta - 2023.11.22.
Matcha tea illatos sütiben

A matcha a japánok szertartásos itala, sokáig titkos volt a termesztésének mikéntje, és csak a kiváltságosok ihatták. Különleges figyelmet kap ez a különlegesség a termesztése során: a teaültetvényeket szüret előtt egy hónappal elsötétítik, mégpedig úgy, hogy ponyvákat feszítenek fölé, a teacserje pedig elkezd egyre több klorofillt termelni, hogy a csökkentett mennyiségű fényt be tudja fogadni. Ez eredményezi a sötétzöld leveleket és a magas klorofilltartalmat, amitől nemcsak remek antioxidáns és élénkítő, hanem nagyon kellemes, édeskés ízű is lesz. A leveleket ezek után kigőzölik, szárítják és porrá őrölik, majd vízzel vagy tejel felöntve egy speciális bambuszseprűvel addig keverik, míg teljesen feloldódik a tea.

Mindennek a sok előkészületnek, kézműves feldolgozásnak és gondoskodásnak köszönhetően a matcha nem éppen olcsó, de nem is kell sok belőle – akár egy selymes matcha latténak, akár fűszerezésre szánjuk süteménybe –, és ma már szerencsére elég sok helyen beszerezhető.

Most egy vajas és vaníliás omlós kekszbe került belőle, finommá és bársonyosan zölddé teszi. Hosszan friss és porhanyós marad, de ha szeretnénk szép zöld színét megőrizni, akkor ne süssük túl, és kihűlés után fémdobozba zárva, fénytől elzárva tároljuk.

Matcha teás omlós keksz

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1,5 evőkanál matcha tea
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárga
  • csipet só

Elkészítés: A lisztet, a keményítőt, a teaport és egy csipet sót egy keverőtálba teszünk, összekeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgákat, és alaposan összegyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A tésztát hagyjuk egy kicsit felmelegedni, majd lisztezett felületen kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle, majd sütőpapírral fedett sütőlapra rakosgatjuk.

170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 10–12 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Dobozba téve sokáig eláll, omlós, illatos – és jobban megőrzi szép színét, ha nem kap fényt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.