Írd be, mit keresel:

A legkrémesebb tejberizs francia módra, de nagyon egyszerűen

A tejberizs valószínűleg minden nép konyhájában alapdesszert, hiszen a tej, a rizs és a cukor hármasa önmagában is tökéletes, de rengeteg variáció létezik a főzés folyamatában, a rizs állagában és fajtájában. A franciák hedonisták, így náluk egy kis vaj, tojás és tejszín kerül bele pluszként, a végeredmény pedig fenomenális.

Cookta - 2018.04.30.
A legkrémesebb tejberizs francia módra, de nagyon egyszerűen

Egyszerű és semmilyen speciális tudományt és alapanyagot nem igényel a francia módra készített tejberizs, mégis elképesztően finom, lágy és krémes, a titok olyan egyszerű alapanyagokban rejlik, mint a tojás, a vaj és a tejszín, de mindegyikből minimális kell ahhoz, hogy mégis elképesztően jó desszert szülessen az egyszerű tejberizsből.

Önmagában is isteni finom egy kis friss gyümölccsel, de rétegezhetjük pohárdesszertbe olvasztott csokival, karamellel, gyümölcsraguval is, minden módon verhetetlen.

Selymes tejberizs

Hozzávalók:

  • 20 dkg gömbölyűbb szemű rizottó rizs
  • 1,5 dl víz
  • csipet só
  • 7 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárga
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl tejszín

Elkészítés: A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a sót és a rizst, és újraforrástól 3 percig főzzük, majd leszűrjük, így megszabadítjuk a rizst a ragacsosságot adó keményítőtől. Közben a tejet felforraljuk a cukor felével és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az előfőzött rizst, és takarékon kb. 25 percig főzzük, időnként megkeverve, a vége felé gyakrabban, ahogy sűrűsödik.

Közben a maradék cukrot 1 tojássárgával elkeverjük, és a rizshez öntjük, 2-3 percig keevrgetve tovább főzzük, majd a vajat is hozzáadjuk, elkeverjük, és a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt a tejszínhabot felverjük, és az előzetesen fellazított hideg tejberizzsel finoman összeforgatjuk. Ízlés szerint rétegezhetjük vagy koronázhatjuk friss gyümölccsel, kompóttal, gyümölcsraguval pohárba, de csokiszósszal vagy egyszerűen egy kis fahéjjal is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.