Egy igazán finom keksz mindig a legjobb nassolnivaló, főleg akkor, ha kimondottan egészséges, nagyon egyszerűen elkészíthető, egyetlen tálban összekeverhető, pihentetés nélkül süthetjük, ráadásul vegán, vagyis teljesen növényi alapú, és az alaptészta rengeteg módon gazdagítható. Pont ilyen ez a mogyoróvajas zabkeksz, ami egyszerűen imádnivaló!
Nincs benne liszt, cukor és hozzáadott zsiradék, a végeredmény mégis egy nagyon omlós és illatos keksz, belül puha, kívül kicsit roppanós. Csupa egészséges alapanyagból készül, így nem csak nassoláshoz vagy desszertnek tökéletes, de akár reggelinek is tea, kávé vagy turmix mellé. Napokig puha marad dobozba zárva, frisssen tartó fóliába csomagolva uzsonnaként magunkkal is vihetjük, sőt le is fagyaszthatjuk, hogy bármikor legyen egészséges nassolnivalónk.
Az alaptésztába nem csak csoki kerülhet, gazdagíthatjuk mindenféle maggal, aszalt gyümölccsel, aki még mogyorósabban szereti, darabolt földimogyoróval, de kókuszreszelékkel is nagyon finom, sőt akár az egész tésztát összecsokizhatjuk némi kakaóporral. Érdemes variálni, hiszen olyan villámgyors és pofonegyszerű!
Mogyoróvajas zabkeksz csokidarabokkal
Hozzávalók:
Elkészítés: A zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük. A banánokat egy keverőtálba tördeljük, villával alaposan összenyomkodjuk, hozzáadjuk a vaníliát és a mogyoróvajat, és alaposan összekeverjük, majd a sütőport az őrölt zabpelyhet éa a darabolt csokit is hozzáadva összedolgozzuk.
A masszából 16-18 golyót formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és 180 fokos sütőbe tolva 10-12 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.