Írd be, mit keresel:

Csirkés tiep, a szenegáli rizses hús

A csirke és a rizs kombóját sokan unalmasnak tartják, de ez azért nem igaz, mert rengeteg módon variálható és ízesíthető mindkettő, és mivel egészséges, könnyen beszerezhető és pénztárcabarát alapanyagokról van szó, érdemes is rendszeresen készíteni. Most egy szenegáli receptet mutatunk, ami nagyon egyszerű, nem kell hozzá különleges hozzávaló, mégis más, mint a megszokott.

Cookta - 2024.01.17.
Csirkés tiep, a szenegáli rizses hús

A tiep egy kiadós egytálétel, ami paradicsommal, rizzsel és eredetileg hallal készül, de a csirkés változata is egyre népszerűbb. Gyakran gazdagítják különféle zöldségekkel a jó fűszeres, sok hagymával és fokhagymával készülő paradicsomos alapot, amiben először megfőzik a lepirított húst, majd a szósszal főzik meg rizottó-szerűen a rizst.

Ebbe a változatban most csak egy kis reszelt sárgarépa került, de akár zeller, cukkini, spenót is tehető bele, a helyiek gyakran maniókát is használnak hozzá, szóval sokféle módon variálható ez a kiadós és egészséges fogás.

Csirkés tiep – szenegáli rizses hús

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 kg csirke alsócomb – de egész comb vagy mell is lehet
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • csili ízlés szerint
  • 25 dkg rizs
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nagyjából összevágjuk, majd egy késes robotgépben finomra aprítjuk.

A csirkét sózzuk, borsozzuk, és egy nagyobb lábasban a felforrósított olajon minden oldalukon megpirítjuk, majd egy tányérra kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a hagymát és a fokhagymát, és gyenge tűzön hagyjuk egy kicsit összeesni, megpárolódni. Közben a hámozott paradicsomot a késes robotgépben pépesre mixeljük, és a hagymához adjuk, felöntjük 5 dl vízzel, és 10 percet hagyjuk rotyogni kis lángon.

A répát meghámozzuk, lereszeljük, és a csirkével együtt a paradicsomos alaphoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint csilit adunk hozzá, és fedő alatt 20 percet főzzük.

A rizst szűrőbe téve, folyó víz alatt leöblítjük, majd egy lábasba tesszük, 2 dl vizet öntünk hozzá, sózzuk, és tűzre téve megvárjuk, amíg a vizet beszívja, majd merőkanalanként adunk hozzá a paradicsomos szaftból, mindig megvárva, hogy beszívja a folyadékot, mint a rizottónál, és kis lángon, időnként megkeverve kb. 15 perc alatt megfőzzük, majd a csirkével együtt tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.