Írd be, mit keresel:

Melengető francia rakott krumpli – sajttal és baconnel

Nincs mese, ha hideg van, akkor nem elég csupán forró étellel átmelegítenünk magunkat, de plusz kalóriákra is szükségünk van, így ilyenkor érdemes bevetnünk a tartalmasabb egytálételeket, bennük olyan alapanyagokkal, amelyek jól átfűtenek.

Cookta - 2022.02.28.
Melengető francia rakott krumpli – sajttal és baconnel

A franciák rakott krumplija nagyon egyszerű és fantasztikusan finom, jó szaftos és gazdag, annak ellenére, hogy csupán néhány alapanyag kell hozzá. A főszereplő burgonya mellett tejszín, sajt, némi hagyma kell hozzá, valamint egy kis "disznóság", ami bacon formájában kerül ebbe a tepsis fogásba. A füstölt, ropogósra sült húsos szalonna és a rakottas tetejére kerülő, beleolvadó sajt isteni finommá és laktatóvá teszi ezt a rusztikus és melengető fogást, a krumpli pedig – a tejszínnek köszönhetően – egészen lággyá, krémessé sül benne.

Mivel kimondottan télies és tartalmas, mindenképpen érdemes egy jó adag salátát vagy savanyúságot kínálni mellé, ez nemcsak ízben passzol hozz, de segítünk vele a gyomrunknak is, hogy könnyebb legyen a dús fogás feldolgozása – a savaknak és rostoknak köszönhetően.

Rakott krumpli sajttal és baconnel

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg kockázott bacon
  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg zsírosabb sajt
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, és sós, forró vízben 10 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük.

A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A bacont egy serpenyőben kevergetve megpirítjuk, majd a hagymát is hozzáadjuk, megfonnyasztjuk.

Egy sütőtálat a fokhagymával átdörgölünk, majd a krumpli felét beleterítjük, erre jön a hagyma-bacon keverék fele, megint krumpli, majd a maradék bacon és hagyma. Borsot őrölünk rá, egyenletesen meglocsoljuk a tejszínnel, majd a tetejét kirakjuk a felszeletelt sajttal.

180 fokos sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt készre sütjük.

Azon melegében tálaljuk, friss salátát vagy savanyúságot kínálunk hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.