Ha pite, az nálunk elsősorban édes, pedig a vajas omlós tésztát sós töltelékkel is megpakolhatjuk. Most gomba került bele egy kis baconnel és póréhagymával, az egészet pedig egy kis sajtos-tojásos keverék fogja össze. Ha egy kis erdei gombával feldobjuk, akkor igazán ellenállhatatlan!
Idén ősszel sok a gomba, a piacokon csábítóan kelletik magukat az illatos erdei gombák. Tudjuk, nem kimondottan baráti áron, viszont annyira karakteresek, aromásak, hogy már egy kevés is elég ahhoz, hogy a termesztett csiperkét vagy laskát kiegészítve az egész pitét mesésen illatossá tegye.
A gomba mellé most egy kis bacon és póréhagyma került, fűszerként pedig egy kevés kakukkfű, egyszerűen és gyorsan összeállítható, még úgy is, ha a tésztát magunk gyúrjuk, de akinek ehhez nincs kedve, ám a gombás quiche-t, vagyis pitetortát mégsem hagyná ki, készítse el bátran készen kapható leveles tésztával.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tészta alapanyagait egy tálba mérjük, kézzel gyorsan összegyúrjuk. Hűvös helyen pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
A gombákat megtisztítjuk és feldaraboljuk. A póréhagymát felkarikázzuk, a bacont felaprítjuk.
Egy forró serpenyőben a bacont megpirítjuk, majd egy tányérra kiszedjük, a visszamaradt zsiradékban először a pórét kicsit megdinszteljük, majd a gombát is hozzáadjuk, és időnként átkeverve 6-8 perc alatt megpirítjuk.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk, majd egy pitetálba tesszük, az oldalához odanyomkodjuk, az alját villával megszurkáljuk, majd a bacont egyenletesen elterítjük az alján. A reszelt sajt 1/3 részével meghintjük, majd a pórés gombát egyenletesen elosztjuk a tetején, és meghintjük kakukkfűvel.
A tojásokat felütjük, villával elhabarjuk, hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, majd a gombára öntjük.
170 fokos sütőbe toljuk, és 45-50 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10-15 percet pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.