Írd be, mit keresel:

Így tároljuk a kenyeret, hogy ne vesszen kárba

Mi itt a Cooktánál semmit nem utálunk jobban, mint az élelmiszer-pazarlást, és nagyon reméljük, hogy sokan hasonlóan gondolkodtok. Egy kis csavarral számtalan ételt, illetve alapanyagot dolgozhatunk át úgy, hogy újra mesés fogás válhasson belőle.

Az egyik ilyen alapanyag a kenyér. Mivel manapság ritka a valóban jó minőségű kenyér – például az erdélyi 4-5 kilós, ami napokig is eláll –, nagyon gyakran és igen hamar kiszáradnak, megpenészednek és vághatatlannál válnak már egy-két nap alatt. Ha nem esszük meg az egészet ennyi idő alatt, a maradék sajnos gyakorta a kukában végezi, azaz végezhetné, de ha ezeket a trükköket elsajátítjuk, többé nem veszik majd kárba.

Cookta - 2016.05.26.
Így tároljuk a kenyeret, hogy ne vesszen kárba

Forrás:
flickr – Angel Ganev
  • 24 órán belül szeleteljük fel a kenyeret, ne várjuk meg, míg kiszárad. Ha előre látjuk, hogy nem fog elfogyni – utazás vagy egyebek miatt –, szeleteljük vagy kockázzuk fel, majd tegyük a mélyhűtőbe. Később felhasználhatjuk felfújtakhoz, krutonhoz, az angolok kedvencéhez, a kenyérpudinghoz, de akár zsemlemorzsát is készíthetünk belőle.
  • Ha felszeleteltük a kenyeret, a szeletek közé tegyünk zsírpapírt, így nemcsak hogy nem ragadnak majd össze a fagyasztóban, de ha egy-egy szeletet a papírral együtt egy serpenyőbe teszünk és így melegítjük fel azonnal, nem fog beleragadni a serpenyőbe, és elázni sem fog, amikor kiolvad.
  • Miután lefagyasztottuk a kenyérszeleteket, porciózzunk belőle adagokat zárható mélyhűtőzacskóba úgy, hogy a lehető legtöbb levegőt kiszorítjuk a zacskóból.
  • Amikor kenyérre vágyunk, csak vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk, hogy felengedjen szobahőmérsékleten, vagy dobjuk egyből a pirítóba. Ha friss kenyeret fagyasztottunk, 95%-ban ugyanolyan jó lesz a textúrája, mint a frissnek. Vagyis sokkal jobb, mint az egy-két napos kenyérnek.
  • Fagyasztva akár 6 hónapig is tárolhatjuk a mélyhűtőben.

(Fotó: flickr – M Dreibelbis)

Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen, dédanyáink, nagyanyáink még maguk készítették – mégis legtöbbünk félve gondol arra, hogy otthon álljon neki a kenyér megsütésének.

Ezt a nosztalgikus hangulatú szakácskönyvet lapozgatva azonban úgy érezhetjük, mintha egy kedves, idős rokonunk állna mellénk a konyhapultnál, majd szeretettel és türelemmel vezetne be bennünket a kenyérsütés ősi és komoly hagyományába.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.