Mi itt a Cooktánál semmit nem utálunk jobban, mint az élelmiszer-pazarlást, és nagyon reméljük, hogy sokan hasonlóan gondolkodtok. Egy kis csavarral számtalan ételt, illetve alapanyagot dolgozhatunk át úgy, hogy újra mesés fogás válhasson belőle.
Az egyik ilyen alapanyag a kenyér. Mivel manapság ritka a valóban jó minőségű kenyér – például az erdélyi 4-5 kilós, ami napokig is eláll –, nagyon gyakran és igen hamar kiszáradnak, megpenészednek és vághatatlannál válnak már egy-két nap alatt. Ha nem esszük meg az egészet ennyi idő alatt, a maradék sajnos gyakorta a kukában végezi, azaz végezhetné, de ha ezeket a trükköket elsajátítjuk, többé nem veszik majd kárba.
(Fotó: flickr – M Dreibelbis)
Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen, dédanyáink, nagyanyáink még maguk készítették – mégis legtöbbünk félve gondol arra, hogy otthon álljon neki a kenyér megsütésének.
Ezt a nosztalgikus hangulatú szakácskönyvet lapozgatva azonban úgy érezhetjük, mintha egy kedves, idős rokonunk állna mellénk a konyhapultnál, majd szeretettel és türelemmel vezetne be bennünket a kenyérsütés ősi és komoly hagyományába.