Írd be, mit keresel:

Egy bazi finom görög fogás: a spanakopita

Egy gasztronómiai ínyencségeket és különlegességeket áruló speciális boltban láttuk meg a fagyasztópultban egy régmúlt görög nyaralás egyik kedvencét, a spanakopitát. A dobozon az állt: görög házi spenótos rétes. Házi, értitek, papírdobozban... Mindez 2990 forintért. Aha... Elkészítettük inkább mi magunk, tényleg házilag – és jóval kiadósabban!

Cookta - 2016.07.11.
Egy bazi finom görög fogás: a spanakopita

Amúgy elég sok finomságot megkóstoltunk volna a boltban, és biztosan vannak ott elképesztő ízek és minőségek, de azért a vér felforr, amikor tízezer forintos sajtárakat látunk, egy kis üveg méz – tényleg kicsi, 1,5 dl – pedig 4990 forint. Pufogás vége – jöjjön a recept!

A spanakopita egy sós rétesféle, amiben a vékony és ropogósra sült réteslap fokhagymás spenótot és fetát rejt, amit készíthetünk piteformában, nagyobb lepényt sütve, muffinformában, kisebb, egyszemélyes, mutatós kis kosárkának, vagy hajtogathatjuk háromszögekké is. Nagyon egyszerű, isteni finom – ha vendégeket várunk, akár másféle töltelékkel is tölthetjük, hogy legyen választási lehetőség.

Forrás:
iStock

Forrás:
iStock

A szerencsére ma már készen kapható réteslapokat csak elő kell kapnunk a hűtőből, egy kis hagymát és fokhagymát dinsztelni a spenóttal, pici fűszerezés és kicsit több feta, és már tölthetjük is… A többi a sütő dolga! Tzatziki salátával vagy egyszerű fokhagymás tejföllel fantasztikus!

Spanakopita

Hozzávalók:

  • 8 réteslap
  • 15 dkg feta sajt 
  • 35 dkg zsenge spenót 
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés citromlé
  • 10 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • szezámmag

Elkészítés: A vaj felét megolvasztjuk, megdinszteljük rajta a felaprított hagymát és fokhagymát, rádobjuk a megmosott spenótot, fonnyadásig kevergetjük. Lehúzzuk a tűzről, a fetát rámorzsoljuk, kevés citromével meglocsoljuk.
A maradék vajat is megolvasztjuk. A réteslapokat lekenjük az olvasztott vajjal, kettesével egymásra fektetjük, 3 hosszú csíkra vágjuk. Az aljára teszünk egy evőkanálnyi fetás spenótot, majd háromszögekre hajtogatjuk (ahogy a lenti videóban). Lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk szezámmaggal, sütőlemezre tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. 

A hajtogatás megtekinthető az alábbi videóban:

Objektum doboz

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.