A zsenge, lédús sárgarépa nyáron igazán könnyű és jól felhasználható alapanyag – sajnos ritkán kap főszerepet. Pedig salátának elkészítve frissítő, könnyű, rostokban és vitaminokban gazdag köret lehet, akár diétázóknak is.
A sárgarépa az egyik legegészségesebb és legolcsóbb zöldség, rengeteg vitamint, béta-karotint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, 10 dkg sárgarépában pedig csak 40 kcal van.
Nyersen ropogtatni mindenki szereti, de valahogy ritkán jut eszünkbe, hogy salátát készítsünk belőle, pedig nagyon jól fűszerezhető sósra és édesre, remekül illenek hozzá a zöldfűszerek – petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, koriander –, a citrom és a narancs, de még a mazsola és a dió is. 3 egészséges saláta következik, amit vegánok is bátran kipróbálhatnak, de grillételek mellé is nagyon jól illenek.
Mézes-mazsolás répasaláta
Hozzávalók: 4 szép sárgarépa, 2 narancs, 1 marék mazsola, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, 2 evőkanál szezámmag
Elkészítés: A répát megtisztítjuk, lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a mézzel, az olívaolajjal, és ráfacsarjuk az egyik narancs levét, összeforgatjuk. A másik narancsot meghámozzuk, felkockázzuk, és a mazsolával együtt a salátához adjuk. Száraz serpenyőben a szezámmagot kicsit megpirítjuk – vigyázva, nehogy megégjen –, majd a salátára szórjuk, és azonnal tálaljuk.
Céklás-almás répasaláta
Hozzávalók: 1 szép sárgarépa, 1 ökölnyi cékla, 1 alma, 1 marék dió, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál olívaolaj, 1/2 citrom leve, só, bors
Elkészítés: A répát, a céklát és az almát meghámozzuk, majd mindet lereszeljük, egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a mézzel, az olívaolajjal és a citrom levével, alaposan összeforgatjuk, 15-20 percet hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Közben a diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, a salátára szórjuk, és tálalhatjuk is.
Bazsalikomos-fokhagymás répasaláta
Hozzávalók: 4 szép sárgarépa, 1 marék friss bazsalikomlevél, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fehérborecet, só, bors
Elkészítés: A répát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és sós vízben 5-6 perc alatt roppanósra, harapósra főzzük, majd leszűrjük. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a fehérborecettel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az apróra vágott bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, és hagyjuk langyosra hűlni, majd így tálaljuk.