Írd be, mit keresel:

Ingyenes és illatos – gyógynövények, fűszerek a rétről

A tudatos és egészséges életmód kedvelői egyre gyakrabban választják a gyógynövényeket gyógyszer helyett, mert a természet a növényekbe tényleg rengeteg jóságot rejtett. Nyaralás vagy egy hétvégi kirándulás alkalmával érdemes bejárni néhány mezőt és rétet, sok hasznos és finom gyógy- és fűszernövényt találhatunk.

Cookta - 2023.08.01.
Ingyenes és illatos – gyógynövények, fűszerek a rétről

A gyógynövényeket és hatásaikat persze nem árt ismerni, de mondjuk nem szükségesek különösebb botanikai ismeretek ahhoz, hogy kamillát, kakukkfüvet vagy cickafarkot szedjünk, emellett remek kikapcsolódás és közös családi program is, ha a természetben bóklászunk, akár egy piknikkel összekötve, vagy nyaralás alatt késő délután sétára indulunk a strandolás után, és a színes vadvirágos csokrok mellett gyógynövényeket, vadon termő fűszereket is szedünk.

Forrás: iStock

Néhány szabályt érdemes betartani azért, és az sem árt, ha van velünk egy kisméretű növényhatározó vagy gyógynövényes könyv, illetve olló és kés, kosárka vagy műanyag tál, papírdoboz – zacskóba sose tegyük a növényeket, mert tönkremennek.

Mikor, hol és hogyan szedjünk?

  • Csak olyan gyógynövényeket, fűszereket szedjünk le, amelyeket ismerünk. Ha nem vagyunk biztosak benne, a levelüket kicsit összemorzsolva sokszor segít illatanyagával a növény: a kakukkfű vagy a kamilla esetén ez például biztos módszer.
  • Esős, nyirkos, párás időben ne gyűjtsünk, mert könnyen befüllednek, penészednek, nem pedig száradnak.
  • Tiszta helyen gyűjtögessünk: autóúttól legalább 200–300 méter távolságban, trágyázott, műtrágyázott földektől távolabbi mezőkről szedegessük a gyógynövényeket.
  • Egészséges, pettyektől, foltoktól és bogaraktól mentes, csak egészséges leveleket, virágokat érdemes leszedni, ellenőrizzük – letépés előtt, ne után!
  • Mértékkel gyűjtsünk, csak annyit, amennyit aktuálisan ki tudunk teríteni száradni, képesek vagyunk feldolgozni még aznap – a többi pocsékba megy, és a környezettudatosság is azt kívánja meg, hogy ne vegyünk el többet a természettől, mint amennyit fel tudunk belőle használni.

Forrás: iStock

Mit gyűjthetünk biztonsággal?

  • kakukkfüvet – isteni az illata, fűszerként is remek, de köhögésre, náthára, lázra teaként is hatékony
  • bodzavirágot – szörpnek, szirupnak frissen, szárítva teának ideális, megfázásos időszakban áldásos és finom gyógyital
  • bodzabogyó – fájdalomcsillapító és immunerősítő, de csak főzve érdemes fogyasztani – lekvárnak vagy a kipréselt levét szörpnek elkészítve
  • csalán – teának megszárítva, méregtelenítő, vízhajtó, élénkítő hatású
  • kamilla – gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, gyomorproblémákra is ideális, ha a virágzatot megszárítjuk
  • cickafark – a csipkés levelű cickafark a női dolgokra gyógyír, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású, egyébként finom is
  • hárs – kellemes ízű, illatos, de minden megfázásos, lázas betegség esetén jól jön
  • csipkebogyó – már bőven a piknikezős és nyaralós időszakon túl, késő ősszel érdemes szedni a C-vitaminban gazdag piros bogyókat, teának mindenkinek, lekvárnak csak bevállalósoknak ajánljuk, mert a bogyó sok – munkaigényesen eltávolítható – szőrt tartalmaz…

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.