A tudatos és egészséges életmód kedvelői egyre gyakrabban választják a gyógynövényeket gyógyszer helyett, mert a természet a növényekbe tényleg rengeteg jóságot rejtett. Nyaralás vagy egy hétvégi kirándulás alkalmával érdemes bejárni néhány mezőt és rétet, sok hasznos és finom gyógy- és fűszernövényt találhatunk.
A gyógynövényeket és hatásaikat persze nem árt ismerni, de mondjuk nem szükségesek különösebb botanikai ismeretek ahhoz, hogy kamillát, kakukkfüvet vagy cickafarkot szedjünk, emellett remek kikapcsolódás és közös családi program is, ha a természetben bóklászunk, akár egy piknikkel összekötve, vagy nyaralás alatt késő délután sétára indulunk a strandolás után, és a színes vadvirágos csokrok mellett gyógynövényeket, vadon termő fűszereket is szedünk.
Néhány szabályt érdemes betartani azért, és az sem árt, ha van velünk egy kisméretű növényhatározó vagy gyógynövényes könyv, illetve olló és kés, kosárka vagy műanyag tál, papírdoboz – zacskóba sose tegyük a növényeket, mert tönkremennek.
Mikor, hol és hogyan szedjünk?
- Csak olyan gyógynövényeket, fűszereket szedjünk le, amelyeket ismerünk. Ha nem vagyunk biztosak benne, a levelüket kicsit összemorzsolva sokszor segít illatanyagával a növény: a kakukkfű vagy a kamilla esetén ez például biztos módszer.
- Esős, nyirkos, párás időben ne gyűjtsünk, mert könnyen befüllednek, penészednek, nem pedig száradnak.
- Tiszta helyen gyűjtögessünk: autóúttól legalább 200–300 méter távolságban, trágyázott, műtrágyázott földektől távolabbi mezőkről szedegessük a gyógynövényeket.
- Egészséges, pettyektől, foltoktól és bogaraktól mentes, csak egészséges leveleket, virágokat érdemes leszedni, ellenőrizzük – letépés előtt, ne után!
- Mértékkel gyűjtsünk, csak annyit, amennyit aktuálisan ki tudunk teríteni száradni, képesek vagyunk feldolgozni még aznap – a többi pocsékba megy, és a környezettudatosság is azt kívánja meg, hogy ne vegyünk el többet a természettől, mint amennyit fel tudunk belőle használni.
Mit gyűjthetünk biztonsággal?
- kakukkfüvet – isteni az illata, fűszerként is remek, de köhögésre, náthára, lázra teaként is hatékony
- bodzavirágot – szörpnek, szirupnak frissen, szárítva teának ideális, megfázásos időszakban áldásos és finom gyógyital
- bodzabogyó – fájdalomcsillapító és immunerősítő, de csak főzve érdemes fogyasztani – lekvárnak vagy a kipréselt levét szörpnek elkészítve
- csalán – teának megszárítva, méregtelenítő, vízhajtó, élénkítő hatású
- kamilla – gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, gyomorproblémákra is ideális, ha a virágzatot megszárítjuk
- cickafark – a csipkés levelű cickafark a női dolgokra gyógyír, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású, egyébként finom is
- hárs – kellemes ízű, illatos, de minden megfázásos, lázas betegség esetén jól jön
- csipkebogyó – már bőven a piknikezős és nyaralós időszakon túl, késő ősszel érdemes szedni a C-vitaminban gazdag piros bogyókat, teának mindenkinek, lekvárnak csak bevállalósoknak ajánljuk, mert a bogyó sok – munkaigényesen eltávolítható – szőrt tartalmaz…