Írd be, mit keresel:

Illatos villámvacsora olaszosan, erdei gombával

A bruschetta tulajdonképpen pár falattal elfogyasztható kis pirítós, mindenféle izgalmas feltéttel, amit az olaszok elsősorban előételként fogyasztanak, de bátran helyettesíthet egy vacsorát is, főleg ha olyan finomsággal pakoljuk meg, mint a pirított erdei gomba.

Cookta - 2023.10.14.
Illatos villámvacsora olaszosan, erdei gombával

Az őszi piacokon csábítóan kelletik magukat a különféle erdei gombák. Olyan illatosak és aromásak, hogy lehetetlen nekik ellenállni. Ha teljességében szeretnénk kiélvezni az ízüket, és nem akarunk egy vagyont költeni rájuk, akkor már egy kevéssel is isteni gombás bruschettákat készíthetünk, ami baráti társaságnak előkelő előétel is lehet, ha magunknak készítjük, akkor isteni vacsora, mindössze 10 perc alatt.

Tudtad?

A bruschetta név a pane bruscato, vagyis a pirított kenyér kifejezésből származtatható, és leginkább a szegények konyháin volt fellelhető eredetileg. Nem azért ettek előételt, mert az olyan elegáns, hanem egyrészt a kissé megfáradt, már nem igazán friss kenyeret megpirítva, eredetileg csak kis fokhagymával, olívával meglocsolva élvezetes falatokká tették, másrészt ez a kiadós előétel gondoskodott arról is, hogy utána, az értékesebb, drágább ételekből kevesebb is elég legyen. Az már az olasz mammák leleménye, hogy később a kertben és az erdőben megtermő, kissé átpirított zöldségekkel is megpakolták.

Az erdei gombák készítésekor nagyon fontos, hogy nem szabad megmosni, mert pillanatok alatt magukba szívják a vizet. Helyette egy kefével érdemes alaposan átsimogatni, illetve a földes részeket egy késsel eltávolítani. Jó tudni azt is, hogy nem kell sokáig sütni, gyakorlatilag nyersen is fogyasztható lenne, de persze sütve finomabb, viszont elég neki 4-5 perc. Ennyi, lehet is tálalni!

Bruschetta erdei gombákkal

Hozzávalók:

  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 2 marék erdei gomba
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • kenyér ízlés szerint
  • kevés olívaolaj és vaj
  • só, frissen őrölt színes bors

Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.

Egy serpenyőben 1 evőkanál vaj és 1 evőkanál olívaolaj keverékére dobjuk a hagymát, átpirítjuk, majd a gombákat és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, sózzuk, színes borsot őrölünk rá, és magas hőfokon időnként átkeverve 4-5 perc alatt megpirítjuk.

Közben a kenyeret felszeleteljük, megpirítjuk, ízlés szerint megvajazzuk vagy kevés olívaolajjal megcsöpögtetjük, majd a tetejükre halmozzuk a gombát, és finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Azon melegében tálaljuk, egy pohárka fehérbor vagy rozé nem fogja elrontani…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.