Írd be, mit keresel:

Habcsóktorta csinosan – csokikrémmel, roppanósan, krémesen

Amikor tortát készítünk, annak nemcsak finomnak, de csinosnak is kell lennie, legyen bármilyen ünnep is az apropó. Viszont nem mindenki született cukrásznak, és akinek nincs kellő gyakorlata, annak nagy kihívás lehet egy igazán mutatós torta. Ám van egy-két trükk, amivel garantáltan lenyűgöző lesz az ünnepi desszert.

Cookta - 2023.10.18.
Habcsóktorta csinosan – csokikrémmel, roppanósan, krémesen

Hibátlan glazúrt vagy tökéletes marcipánbevonatot készíteni nem egyszerű, ráadásul pepecselős, anyagismeretet és gyakorlatot is kíván, viszont egy isteni finom és nagyon csinos tortát egyszerűen is készíthetünk, és néhány apró trükkel nagyon látványosan feldobhatjuk – ehhez most egy csokis-vaníliás habcsóktortát is mutatunk.

Minden cukrász tudja – és csak titokban árulja el –, hogy a legjobban a gyümölcs öltöztet. Pár szem csillogó ribizli, hamvas málna vagy áfonya, vékonyra szeletelt eper, sötéten megvillanó szederszem bármilyen tortát elvarázsol, legyen az hófehér, tejszínes krémmel vagy sötét csokikrémmel bevonva.

Fontos kellék lehet kezdőknek is egy habzsák, amelyből a cserélhető csőröknek-fejeknek köszönhetően csinos kis rózsákat vagy csigákat nyomhatunk ki a krémből. Ehhez semmilyen jártasság nem kell, és például akár churrost is készíthetünk a segítségükkel.

Mostanában nagyon kedvelt a habcsókos díszítés: a fehér vagy színezett könnyű pomponok elegánsak és viccesek egyszerre, akár egy részük rámorzsolva is kerülhet a torta tetejére. Ennél a nagyon finom krémes és roppanós tortánál pedig adja is magát, mivel a tortalapok is habcsókból vannak.

Csokis-vaníliás habcsóktorta

Hozzávalók:
A habcsóklapokhoz:

  • 5 tojásfehérje
  • csipet só
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A csokikrémhez:

  • 10 dkg lágy vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 12 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

A tetejére:

  • málna és áfonya, vagy más bogyós gyümölcs ízlés szerint

Elkészítés: A habcsóklapokhoz a tojásfehérjéket az elektromos robotgép keverőtáljába tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, és habverő fejjel elkezdjük habbá verni. Amikor már szép fehér és kezd keményedni, hozzáöntjük a kristálycukrot, és tovább verjük legalább 3 percig, hogy a cukor teljesen feloldódjon, majd hozzáöntjük a vaníliakivonatot és a porcukrot is, és egészen fényesre, szálasra verjük még 2-3 perc alatt.

Egy sütőpapírral fedett nagyobb tepsire a habból 2 egyforma körlapot formázunk, a maradék tojáshabot habzsákba tesszük, és habcsókokat nyomunk a körlapok mellé. 110 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 1 órát sütjük. A habcsókokat ekkor kivesszük, tálra tesszük, a lapokat pedig visszatolva még 30 percet sütjük-szárítjuk, majd a sütőből kivéve hűlni hagyjuk.

A krémhez a lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport, a vaníliakivonatot és 3-4 evőkanál tejszínt, és elektromos habverővel alaposan összedolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett apránként hozzáöntjük a hideg tejszínt, és kb. 3-4 perc alatt könnyű és habos krémmé verjük.

A torta összeállításakor az egyik habcsóklapot tálra tesszük, a krémet habzsákba töltjük, és kb. a fele mennyiséget a lapra nyomjuk, ráhelyezzük a másik lapot, és a maradék csokihabot rányomjuk, ízlés szerint kis rózsákban vagy csigában. Végül rárakosgatjuk a habcsókokat, és megszórjuk a gyümölcsökkel. Azonnal tálalhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.