A foodprint jelenleg a környezettudatosság egyik legfontosabb fogalma – olyan, mint a környezeti lábnyom (azaz footprint), csak az élelmiszeripar környezetszennyező mértékét jelöli.
A foodprint azt a szennyezőanyag-mennyiséget jelöli, amely az élelmiszertermesztés és -fogyasztás között termelődik. A foodprint legalább olyan fontos, mint a környezeti lábnyom, azaz az environmental footprint, mivel az élelmiszerhulladék elképesztő mennyiségű jelenleg a világon.
Gondoljunk bele: már a mezőgazdaság is hatalmas mennyiségű szén-dioxidot és metánt enged a levegőbe, az élelmiszergyártás és -feldolgozás hasonlóan környezetszennyező gyárakban történik. Aztán minderre még rájön az, hogy általában nem helyi élelmiszereket fogyasztunk, így a szállítás károsanyag-kibocsájtásával is számolnunk kell.
Persze lokálisan is tehetünk azért, hogy minél kisebb foodprintünk legyen. Erre találhattok néhány pofonegyszerűen betartható, de hasznos tippet itt >>