Írd be, mit keresel:

Hummusz 4 féle módon – variáljuk, mert egészséges, egyszerű és isteni!

A főtt csicseriborsóval készülő hummusz az egyik legjobb dolog, amit az emberiség kitalálhatott. Egészséges, egyszerű, tele van fehérjével és rosttal, ráadásul sokféle módon fűszerezhetjük, ízesíthetjük, variálhatjuk.

Cookta - 2018.07.08.
Hummusz 4 féle módon – variáljuk, mert egészséges, egyszerű és isteni!

Eredetileg a Közel-Kelet és az arab konyha klasszikusa a hummusz, de annyira egyszerű és olyan finom, zseniálisan variálható és mindenki kedvére alakítható, hogy mára az egyik legnépszerűbb szendvicskrém lett világszerte, nem mellesleg diétás és vegán étrendbe is beilleszthető, mártogatósként tálalva vendégvárónak is remek.

Az alábbi videóban jól követhető 4 fűszerezési, ízesítési módja, alatta megtaláljátok a részletes receptleírást és pontos hozzávalókat.

Objektum doboz

Klasszikus hummusz

Hozzávalók:

  • 1 konzerv (400g) főtt csicseriborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál csilipehely
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2-4 evőkanál víz
  • só, bors

Elkészítés: A csicseriborsót leszűrjük, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk  a fokhagymát, a tahinit, a citromlét, a római köményt és a csilipelyhet, sózzuk, borsozzuk, és elkezdjük összeturmixolva, menet közben öntjük hozzá az olívaolajat és annyi vizet, hogy kellemesen krémes állagot kapjunk. Ha kész, tálba tesszük, ízlés szerint petrezselyemmel és/vagy csilipehellyel megszórjuk, kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Hummusz sült paprikával

Hozzávalók:

  • 2 húsos kaliforniai vagy kápia paprika
  • 1 konzerv (400g) főtt csicseriborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A paprikákat cikkekre vágjuk, és sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, 200 fokos sütőben 20-25 percet sütjük, amíg a bőre feketedni kezd, majd egy tálba áttesszük, lefedjük, és hagyjuk a bőrét felpuhulni a saját gőzében 10 percet, majd a héját gondosan lehúzzuk, a húsát késes konyhai mixerbe tesszük. Hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót és az olaj kivételével az összes többi alapanyagot, turmixolás közben adjuk hozzá az olívaolajat, és addig mixeljük, amíg szép sima krémet kapunk. Tálkába tesszük, apróra vágott húsos paprikával megszórva, kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Spenótos-articsókás hummusz

Hozzávalók:

  • 1 konzerv (400g) főtt csicseriborsó
  • 2 marék bébi spenót
  • 3 olajban eltett articsókaszív
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A csicseriborsót leszűrjük, és az olaj kivételével az összes alapanyaggal együtt késes konyhai mixerbe tesszük, elkezdjük összedolgozni, és menet közben adjuk hozzá az olívaolajat, és krémesre mixeljük. Tálkába öntjük, spenóttal és felaprított articsókaszívvel díszítve, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Avokádós hummusz

Hozzávalók:

  • 1 avokádó
  • 1 konzerv (400g) főtt csicseriborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb csípős zöldpaprika
  • 1/2 csokor friss koriander
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A csípős zöldpaprikát félbevágjuk, kicsumázzuk, magjait kikaparjuk, feldaraboljuk. Az avokádót félbevágjuk, magját kiemeljük, húsát kikanalattuk, a koriandert nagyjából összevágjuk. Az olaj kivételével az összes alapanyagot késes robotgépbe tesszük, elkezdjük összedolgozni, közben az olívaolajat fokozatosan öntjük hozzá, és addig mixeljük, amíg kellemes krémes állagot kapunk. Tálkába kanalazzuk, aprított korianderrel és kockázott paradicsommal megszórva, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.