A főtt csicseriborsóval készülő hummusz az egyik legjobb dolog, amit az emberiség kitalálhatott. Egészséges, egyszerű, tele van fehérjével és rosttal, ráadásul sokféle módon fűszerezhetjük, ízesíthetjük, variálhatjuk.
Eredetileg a Közel-Kelet és az arab konyha klasszikusa a hummusz, de annyira egyszerű és olyan finom, zseniálisan variálható és mindenki kedvére alakítható, hogy mára az egyik legnépszerűbb szendvicskrém lett világszerte, nem mellesleg diétás és vegán étrendbe is beilleszthető, mártogatósként tálalva vendégvárónak is remek.
Az alábbi videóban jól követhető 4 fűszerezési, ízesítési módja, alatta megtaláljátok a részletes receptleírást és pontos hozzávalókat.
Klasszikus hummusz
Hozzávalók:
Elkészítés: A csicseriborsót leszűrjük, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a tahinit, a citromlét, a római köményt és a csilipelyhet, sózzuk, borsozzuk, és elkezdjük összeturmixolva, menet közben öntjük hozzá az olívaolajat és annyi vizet, hogy kellemesen krémes állagot kapjunk. Ha kész, tálba tesszük, ízlés szerint petrezselyemmel és/vagy csilipehellyel megszórjuk, kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Hummusz sült paprikával
Hozzávalók:
Elkészítés: A paprikákat cikkekre vágjuk, és sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, 200 fokos sütőben 20-25 percet sütjük, amíg a bőre feketedni kezd, majd egy tálba áttesszük, lefedjük, és hagyjuk a bőrét felpuhulni a saját gőzében 10 percet, majd a héját gondosan lehúzzuk, a húsát késes konyhai mixerbe tesszük. Hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót és az olaj kivételével az összes többi alapanyagot, turmixolás közben adjuk hozzá az olívaolajat, és addig mixeljük, amíg szép sima krémet kapunk. Tálkába tesszük, apróra vágott húsos paprikával megszórva, kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Spenótos-articsókás hummusz
Hozzávalók:
Elkészítés: A csicseriborsót leszűrjük, és az olaj kivételével az összes alapanyaggal együtt késes konyhai mixerbe tesszük, elkezdjük összedolgozni, és menet közben adjuk hozzá az olívaolajat, és krémesre mixeljük. Tálkába öntjük, spenóttal és felaprított articsókaszívvel díszítve, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Avokádós hummusz
Hozzávalók:
Elkészítés: A csípős zöldpaprikát félbevágjuk, kicsumázzuk, magjait kikaparjuk, feldaraboljuk. Az avokádót félbevágjuk, magját kiemeljük, húsát kikanalattuk, a koriandert nagyjából összevágjuk. Az olaj kivételével az összes alapanyagot késes robotgépbe tesszük, elkezdjük összedolgozni, közben az olívaolajat fokozatosan öntjük hozzá, és addig mixeljük, amíg kellemes krémes állagot kapunk. Tálkába kanalazzuk, aprított korianderrel és kockázott paradicsommal megszórva, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.