A zöldségspirálozó az utóbbi évek egyik legnagyobb találmánya, diétázóknak és az egészségesebb táplálkozást követőinek, életmódváltóknak, sőt gluténérzékenyeknek is erősen ajánlott, mert új utakat nyit meg a zöldségek felhasználását illetően, ugyanis a spagettihez és vékonymetélthez hasonlatos "hamis" tésztát készíthetunk a segítségével cukkiniből, amit főve és nyersen is használhatunk.
Van jónéhány konyhai kütyü és trend, ami teljességgel felesleges, de a zöldségspirálozó nem ilyen, roppantul hasznos kis jószág, amivel percek alatt spagettit varázsolhatunk a szuperegészséges és kalóriaszegény cukkiniből, de más zöldséggel, például sárgarépával, hosszúkásabb céklával, jégcsapretekkel is működik. Az egyszerűbb spirálozó már 1000-1500 forintért beszerezhető, úgy működik, mint egy ceruzahegyező, amin áttekerjük a zöldséget, ami pikk-pakk spagettivé alakulva jön ki a másik oldalon. Létezik elektromos változatban is, ez persze gyorsabb és hatékonyabb, más formák is vághatóak vele, de értelemszerűen ez már magasabb árkategória.
Ha nincs ilyen kütyünk, akkor vastagabb sajtreszelőn hosszanti iránban lereszelhetjük jó hosszú mozdulatokkal a zöldséget, vagy klasszikus tökgyalut is használhatunk, esetleg zöldséghámozóval vékony szeletekre vághatjuk a zöldséget, majd éles késsel vékony csíkokra vághatjuk, de ezek a módszerek jóval macerásabbak és veszélyesebbek is, szóval inkább válasszuk a spirálozót.
A zöldségspirálból nem csak isteni és egészséges spagetti készülhet, de a salátáinkat is feldobhatjuk a szálasra vágott ropogós zöldekkel, de akár levesbe vagy raguba téve is szuper, mert sokkal gyorsabban megfő ebben a formában, vékony csíkokra vágva.
Cukkinispagetti
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A cukkini végeit levágjuk, zöldségspirálozón áttekerjük, majd forró, sós vízbe dobjuk 1 percre, leszűrjük.
Közben a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, 1 evőkanál felforrósított olívaolajon illatosra pirítjuk, hozzáadjuk a pestót és a 1 merőkanálnyi forró vizet a cukkni főzővizéből, és 1-2 percig forraljuk, közben a koktélparadicsomokat mérettől függően félbe vagy negyedbe vágjuk.
A pestós mártást, a cukkinispagettit és a koktélparadicsomot összeforgatjuk, tányérba szedjük, borsot őrölünk rá, és reszelt parmezánnal, esetleg pár levél friss bazsalikommal meghintve tálaljuk.