A cobbler egy fordított pite, alul a gyümölcs, felül a tészta, nagyon szaftos és omlós, ráadásul a tésztát sem gyúrni, sem dagasztani, sem nyújtani nem kell, egy gyors kevert és lágy, puha keverék, amit elég rákanalazni a gyümölcsök tetejére. Őszibarackkal igazán ellenállhatatlan, érdemes kipróbálni!
Amerikában az egyik legnépszerűbb desszert a cobbler, finomsága mellett egyszerűsége is jó ok lehet erre, hiszen egy mércéspohárban könnyen kimérhetőek a hozzávalók, a tészta pedig 2 perc alatt összeállítható. Könnyű, illatos, sok gyümölcs van benne, a lágy tésztát pedig az elősütött gyümölcsre egyszerűen csak rá kell kanalazni, majd összesütni az egészet.
Nem lehet elrontani, rusztikus és nagyon finom, gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel működik, őszibarackkal vagy nektarinnal pedig egyszerűen mennyei, egy kis vaníliával, a tésztába pedig egy is gyömbért csempészve. Langyosan, egy gombóc vaníliafagyival tálalva ennél egyszerűbb és finomabb pite nincs is. 😉
Őszibarackos cobbler
Hozzávalók:
A tésztához:
Elkészítés: Az őszbarackot vagy nektarint félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, ha a barack nagyon szőrös, előzőleg le is húzhatjuk a héját. Diónyi vajjal alaposan kikent pitetálba vagy sütőformába tesszük, ráfacsarjuk a citrom levét, megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és az étkezési keményítővel, alaposan összekeverjük, és 180 fokos sütőbe toljuk 10-15 percre, amíg a gyümölcs puhulni kezd.
Közben a tésztához a lisztet, az őrölt gyömbért, a sütőport és a cukrot egy keverőtálba öntjük, összekeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és ujjbeggyel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejet, és egy kézi habverővel összedolgozzuk, majd evőkanállal halmokat rakunk belőle az elősütött gyümölcsre. Visszatoljuk a sütőbe, és még kb. 20 percet sütjük, amíg a tészta szépen pirulni kezd, a gyümölcs pedig sűrűn sziruposra sül alatta.
Melegen vagy langyosan tálaljuk, a legfinomabb egy gombóc vaníliafagyival…