Írd be, mit keresel:

Csokis, csak nem látszik rajta: isteni krémsajtos citromgolyó

A fehér csokoládé kevésbé népszerű, mint az egyből csokijelleget mutató tej- és étcsoki, de vannak olyan ízek, amelyekkel sokkal jobban harmonizál és hangulatában, színében is jobban illik a fehér csoki. Ilyen a citrom is, és ez ebből az isteni receptből mindjárt ki is derül!

Cookta - 2024.01.03.
Csokis, csak nem látszik rajta: isteni krémsajtos citromgolyó

A különféle csokis golyók, sütik és bonbonok mindig sikert aratnak, de ritkán készülnek citrommal és krémsajttal, pedig izgalmas és nagyon finom kombináció is születhet, ahogy bizonyság erre olvasónk receptje is.

Kedvenc receptes könyvemben találtam rá a ‘krémsajtos citromgolyók’-ra, és mivel ez a recept nagyon egyszerűen elkészíthető bonbonféleség, így bátran hozzáláttam az elkészítéséhez. Először egy citromos, kevert tésztát kell sütni, majd az összemorzsolt tésztát összegyúrtam egy mascarponés krémmel, így egy citromízű, krémes masszát kaptam, melyből golyókat formáltam. Ezután a fehér csokoládét sárga ételfestékkel összekeverve olvasztottam fel, majd bevontam vele az elkészült golyókat. A citromos íz és a fehér csokoládé nagyon jól kiegészítették egymást. A hűtőben jól lezárt dobozban tárolhatjuk, ha éppen marad belőle, mert nálunk pl. pillanatok alatt elfogyott.

Forrás: Kard Sándorné

Krémsajtos citromgolyó

Hozzávalók 12-14 darabhoz:
A citromos tésztához:

  • 6 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 6 dkg liszt
  • 1 kisebb tojás
  • 1 citrom leve és héja
  • 1/4 csomag sütőpor

A krémsajtos töltelékhez:

  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg mascarpone vagy más krémsajt
  • 8 dkg porcukor
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma

A csokoládémázhoz:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • sárga zselés ételfesték

Elkészítés: A tésztához keverjük az olvasztott vajat a porcukorral jó habosra, majd keverjük hozzá az egész tojást, a citromlevet és a citrom reszelt héját. Szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd keverjük sűrű, sima masszává.

Egy 20 cm-es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük a tésztát kb. 20 percig, tűpróbáig. Ezután vegyük ki a sütőből, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A vajat és a mascarponét keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliaaromát, majd keverjük simára. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen a krém.

A teljesen kihűlt tésztát tépkedjük apró darabokra egy nagyobb tálba, majd tegyünk hozzá néhány kanál krémet, és kezdjük el összegyúrni. A többi krémet apránként adjuk hozzá, hogy egy puha, gyurmaszerű masszát kapjunk. Elképzelhető, hogy nem kell majd hozzá az összes krém.

Ezután az összegyúrt masszából formázzunk golyókat, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjenek a golyók.

A mázhoz a csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, nyomjunk hozzá egy kevés ételfestéket, majd vízgőz fölött olvasszuk fel. Az ételfestéket apránként adagoljuk hozzá, míg el nem érjük a kívánt színt.

A hűtőből kivett golyókat ezután vonjuk be a csokoládéval, majd helyezzük sütőpapírra, és hagyjuk teljesen megdermedni. Légmentesen lezárt dobozban akár két hétig is tárolhatjuk az elkészült golyókat.

Forrás: Kard Sándorné

A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.